Europas största teknikshow IFA startade i Berlin.

Portarna har öppnats. Arrangörerna räknar med 250 000 besökare till IFA-mässan, som äger rum mellan 6-11 september i år i tyska huvudstaden Berlin. Foto: IFA
Även Samsung är på plats på IFA-mässan med nya avancerade tv-skärmar. Foto: Samsung

Förutom ett stort antal teknikföretag ställer alla stora TV-tillverkare upp på IFA 2019 i Berlin för att visa upp sina senaste produkter och tekniker. Mässan pågår fram till 11 september 2019.

Tidigare tillkännagav Hollywood- och olika Tv-producenter gemensamt tillkännagav ett nytt projekt med namnet Filmmaker mode för Tv.

På årets IFA 2019 kommer LG och Panasonic, två av de tre TV-tillverkarna som står bakom initiativet, avslöja fler detaljer om planerna.

Smarta hem som styrs med mobiltelefonen och väggkontakter som tillförs energi genom tryck med fingret.

Vid förra årets mässa lanserade Samsung sina första 8K-skärmar i Europa och de nådde senare även USA. Inte överraskande berättas det att 8K kommer i år att vara ett tema på IFA.

LG lanserar sina första 8K-upplösningsskärmar, inklusive OLED, och Panasonic har ett 8K-relaterat tillkännagivande om programmet. Sharp har en gigantisk 120-tums 8K LCD-skärm. TCL: s lansering av 8K LCD med mini LED är försenad, men skärmen visas ändå. Istället startar TCL sitt fokus på miniLED LCD genom att kombinera den med 4K-upplösning (X10-serien). 

OLED kommer igen att vara ett av de stora ledmotiven på IFA igen i år. Förutom LGs 8K OLED, lanserar Philips ett omfattande utbud av OLED-skärmar.

Hisense kan också lansera samtidigt sin första OLED-tv i flera europeiska länder. Mera osäkert är det om Samsungs QD OLED. Enligt flera uppgifter från arrangörerna har prototyper visats bakom stängda dörrar vid tidigare mässor, men branschens kännare tror att det fortfarande är för tidigt att offentliggöra dem.

Samsung och andra tillverkare visar skärmar baserade på den nya microLED-tekniken.

Rokus VD Anthony är en av fyra huvudtalare vid IFA 2019. Frågan är huruvida företaget Roku, ledare för amerikanska TV-plattformar, är förberedd att invadera Europa?

AirPlay 2 och HomeKit presenterar nyheter. TV-ljud kommer att spela en stor roll på mässan. Sennheiser använder IFA för att äntligen introducera Ambeo-soundbar och andra tillverkare stoltserar också med Dolby Atmos.

Panasonic och Philips lyfter fram ”multi-HDR” eftersom de är de första tillverkarna med både HDR10 + och Dolby Vision.

Bang & Olufsen deltar inte på IFA-mässan i år, men de är i Berlin för att berätta om de senaste nyheterna.