Självlärande digitala system dominerar på årets IFA

Innovationspresentation för journalister tio dagar före IFA-mässans öppnande. Här visas ett nytt hälsovårdsrelaterad digital teknik för hushåll och institutioner under varumärket medisana. Foto: IFA

Konsumentelektronikmässan IFA 2019, som startar i Berlin den 6 september, demonstrerar i år konstgjord intelligens, mobila enheter för morgondagens 5G-nätverk, flexibla trendiga skärmar, 360-graders ljudupplevelser och trådlös musik, som klingar ut från vinylspår.

Som världens ledande mässa för konsumentelektronik kommer IFA att presentera i den tyska huvudstaden sådana trender som bland annat stimulerar miljontals kunders julshopping , även i form av innovationer som går långt utöver dagens horisont. Mässan pågår från 6 till 11 september 2019.

I år kommer artificiell intelligens (AI) att sätta tonvikten på spännande trender: många typer av komponenter använder sig av självlärande digitala system. De kan så att säga ”lära av och förbättra sin egen” prestanda under en bestämd tidsperiod.

Även röststyrda system är i stånd att kontinuerligt uppgradera sin egen prestanda. AI är inbyggt i den senaste generationen av 8k-skärmar så att de perfekt kan anpassa dagens bildupplösningar till det nya, ultraskarpa pixelnätet.

Det hjälper också till att göra ljudet lika bra som bilderna: intelligent programvara kan känna igen huruvida ljudet kommer från en fotbollsarena, en studio eller ett konserthus och göra motsvarande korrigeringar.

5G, tekniken för morgondagens supersnabba kommunikationsnätverk, är det dominerande inslaget i andra innovativa trender.

De första marknadsklara 5G-mobilerna kommer att visas på årets IFA, tillsammans med andra mobila enheter som också snart kommer att finnas på marknaden.

Innovativ bildskärm- och displayteknologi fortsätter exempelvis att sätta fokusen på ett spektakulärt sätt på IFA:s nya flexibla OLED-skärmar:

Besökare på IFA kan se fram emot stora TV-apparater som kan rullas ihop och förvaras i ett snyggt skåp samt nya surfplattor som också kan vikas ihop till en smartphones storlek.

Prototyper på framtidens mobiltelefoner kommer att ge försmak om vad som är möjligt om ett par år.  Det finns redan bildskärmar som ser ut som stora armbandsur och kan samtidigt pryda en handled.

Andra prototypbildskärmar kan, om så önskas, växla till 'transparent läge' och likna en vanlig fönsterruta tills enhetsprogramvaran öppnar färgglada bilder igen på bildskärmen.

Mikro-LED, även känd som Crystal LED, representerar en annan typ av bildskärmteknologi med goda framtidsmöjligheter. Dessa skärmar skapar bilder med hjälp av färgkristall-lysdioder - och skapar därmed redan idag ett helt nytt sortiment av produkter:

IFA kommer att visa även Micro LED-skärmar som kan omvandlas till pekskärmar i olika former och storlekar.

En ny generation av overheadprojektorer kan nu screena bilder i megastorlek. De som är gjorda för bekväm användning i hemmet kan projicera bilder på mycket kort avstånd till bildskärmen.

Andra fascinerande modeller, som enkelt kan installeras var som helst, däribland även i smala, höga, bärbara skåp. Dessa projicerar ljus uppåt på vikbara speglar, så att bilder kan placeras exakt på en skärm utan komplicerade korrigeringar. Nya projektorer som använder separata röda, gröna och blå laserstrålar som ljuskälla, är i stånd att framställa spektakulära färgglada bilder.

Det stora utbudet av ljudfält som kan skapa en hemfilmatmosfär med 3D-ljudformat passar perfekt för dessa stora bilder. Men det är inte allt: den senaste trenden är 360-graders ljud. Högtalare som akustiskt täcker det mest avlägsna hörnet i rummet ger begreppet surroundljud en helt ny innebörd.

Trådlösa högtalare räknas fortfarande till de mest populära elektroniska artiklarna. Många av dem kan anslutas i ett system, som omfattar flera rum.

Gemensamt för de flesta fabrikanterna är att de tävlar om konsumentens uppmärksamhet genom att erbjuda ett växande utbud av streamingtjänster - inklusive de som erbjuder musik av hög kvalitet via internet.

Skivspelare är fortfarande populära. IFA kommer att återspegla denna trend med nya modeller som kombinerar gårdagens inspelningsmedia med moderna hi-fi-koncept.

De senaste produkterna har inte bara precisionsmekanik. De är också utrustade med inbyggda för-förstärkare och till och med överföring av Bluetooth-musikdata över en föreningslänk till den moderna världen.