Förenade Arabemiratens första kärnreaktor startar

I firandet av UAEs kärnreaktor Barakah 1 reaktor deltog också landets kronprins Abu Dhabi Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Foto: World Nuclear News, kredit Cheong Wa Dae

I samband med den sydkoreanska presidenten Moon Iae-ins besök nyligen i Förenade Arabemiraten firades starten av emiraternas första kärnkraftsreaktor, Barakah 1, trots att reaktorns driftförmåga fortfarande testas.

Barakah NPP har genomgått flera preliminära reaktorprov, men bränslebelastningen har inte slutförts ännu eftersom UAE: s federala myndighet för kärnkraftförordning (FANR) väntar fortfarande med att skriva ut ”körkortet” som drifttillståndet kallas i kraftverkkretsar.

Anledningen är vissa reservationer beträffande anläggningsoperatörens tekniska beredskap. Det är fortfarande oklart huruvida Emirates Nuclear Energy Corporation personal är tillräckligt utbildad för att kunna driva anläggningen.

En källa, enligt Reuters, sade att fabriken som byggdes av Sydkoreas Electric Power Corporation (Kepco) kommer att laddas med kärnbränsle någon gång år 2019.

Barakah-anläggning, som för närvarande är under uppbyggnad innehåller egentligen fyra koreansk designade reaktorer, däribland den första för en region som har varit avundad av världen på grund av oljans överflöd.

Men numera granskar även arabiska länder närmare på kärnkraftsalternativet, som ett sätt att spara den lagrade oljan för den mer lukrativa exportmarknaden. Samtidigt är man medveten om att oljan sinar en dag.  UAE:s representanter talar också gärna om kärnkraftens fördelar mot bakgrund av den globala klimatförändringen.

Källa: World Nuclear Power News