Olika regler för bygglov försvårar för solel

Foto: Telge Energi

Förutsättningarna för mer solel på svenska villatak är stora. Telge Energi spår att det år 2030 är fullt möjligt att producera 10 procent av Sveriges elbehov med energi från solen. Bolaget vill dock peka på problem. Problem som krångliga regelverk och otydlighet kring bygglovskrav för solceller, som ser olika ut i olika kommuner.

Två promille av vårt elbehov kommer från solen. Det kan jämföras med exempelvis Tyskland som redan har runt 7 procent solel. Det finns runt 2 miljoner villor i Sverige och minst 500 000 har, enligt Telge Energi, utmärkta förutsättningar för solel.

Telge Energi har genomfört en undersökning med hjälp av 194 solelproducenter. I undersökningen framgår, bland annat att 25 procent av de som haft kontakt med sin kommun har varit tvungna att ha bygganmälan eller bygglov för godkännande att sätta upp solceller på eget villatak. Bygglov eller bygganmälan behövs inte i alla kommuner. Det framgår även av undersökningen att det också är olika regler i olika kommuner kring hur stor takyta som är godkänd för solcellsinstallation.

– Det är otydliga regler och det ser olika ut beroende på var man bor i Sverige. Vi och Solelkommissionen vill se politiska beslut som gör att reglerna för installation av solceller blir mer lika i hela landet, säger Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi.

Idag har solelproducenter i Sverige skattereduktion. Skatteverket, istället för elhandelsbolagen, hanterar skattereduktionen. Först betalas full energiskatt, vid inköpet av el och långt senare kommer återbetalning av Skatteverket via deklarationen. Det är först vid deklarationstillfället som solelproducenten ser hela ersättningens totala värde för överskott som idag är 1,20 kr per kilowattimme vid avtal med Telge Energi. Om skattereduktionen istället finns med varje månad på elräkningen, skulle det ge en bättre överblick av den egna produktionen.

– Solceller på ett villatak tar oftast bara en dag att installera och det är därför orimligt att 53 procent av villaägarna i undersökningen fick vänta mer än fyra veckor på att få sätta upp dem. Det behöver överlag bli mycket enklare och tydligare för alla som vill producera sin egen solel, säger Petra Hallebrant.