Fortum utforskar vätgas med pilotanläggning

Foto: Fortum

Fortum har inlett ett initiativ att utforska vätgas genom småskaliga projekt i Norden och bygger nu en pilotanläggning för vätgasproduktion. Denna anläggning, Kalla Test Center, ligger på Fortums mark i Källa-området, nära Lovisa kärnkraftverk i södra Finland. Byggnationen påbörjas sommaren 2024 och beräknas vara klar för drift i slutet av 2025.

Vätgasen produceras med elektrolys, där vatten delas upp i vätgas och syrgas med hjälp av elektricitet. Anläggningens kapacitet på cirka två megawatt kommer att tas från elnätet, medan vatten för processen tas från det lokala vattennätet i Källa. En anläggning för påfyllning av vätgasflaskor och trailers kommer att byggas bredvid elektrolysören för att möjliggöra transport av vätgasen till industrikunder.

Kalla Test Center finansieras helt av Fortums forsknings- och utvecklingsbudget och designen har huvudsakligen tagits fram av Fortums egen personal. Pilotanläggningen förväntas vara i drift i två år, mellan 2025 och 2028, och den totala kostnaden för projektet beräknas uppgå till 17 miljoner euro. Detta projekt är ett konkret exempel på hur Fortum gradvis ökar sin expertis och kunskap inom vätgas genom mindre projekt.

“Att bygga en forskningsanläggning för vätgasproduktion i megawattskala vid Lovisa ger oss viktig kunskap, inte bara om design och drift av vätgasanläggningar, utan även om affärsmöjligheter för vätgas och dess tillämpningar inom olika sektorer. Detta pilotprojekt markerar ett första steg mot framtida projekt och investeringar. Utöver testcentret pågår även flera andra samarbeten med kunder och partners inom olika branscher,” säger Satu Sipola, Vice President för Power-to-X på Fortum.

Vätgas som produceras genom elektrolys kan ersätta fossila bränslen och andra insatsvaror inom flera industrisektorer, inklusive stål- och gödselmedelsproduktion. Vätgasens kemiska egenskaper gör den mångsidig, vilket möjliggör användning som energibärare, för att ersätta fossilt kol i exempelvis stål- och gödselmedelsprocesser, samt som ett hållbart och fossilfritt bränsle.