Minesto får EU-stöd inför kommersialisering

Foto: Minesto

Understödjer företagets Deep Green-teknologi

Det svenska miljöteknikbolaget Minesto har blivit utvalt av Europeiska kommissionen till fas 1 av SME Instrument som är en del av det större EU-programmet Horizon 2020. Minesto beviljas därmed finansiering för att tillsammans med kund utföra en förstudie med syfte att understödja kommersialiseringen av Minestos unika Deep Green-teknologi.

– Detta bidrag understryker Minestos förmåga i att erhålla offentlig finansiellt stöd från EU. Än viktigare visar det också att EU-kommissionen bekräftar och stödjer vårt tillvägagångssätt för marknadsetablering som baseras på initialt småskaliga installationer med tidig kundinvolvering, säger Martin Edlund, vd på Minesto.

Det beviljade anslaget i fas 1 om 50 000 euro kommer att användas för en förstudie av kommersiella Island Mode-installationer av Minestos marina kraftverk DG100. Förutom att utgöra en kommersiell produkt som möjliggör snabbare marknadsetablering och volymuppskalning har DG100-systemet också en nyckelroll i kommersialiseringen och den industriella utrullningen av Minestos Utility Scale-system, som riktar sig mot bolagets huvudsakliga marknad: installationer av storskaliga parker.

– Vi ser fram emot att tillsammans med kunder i form av elbolag delta och konkurrera om finansieringen i SME Instruments fas 2, säger Martin Edlund.