Solenergi ska driva bostadskvarter i Hyllie

Foto: ABB

I Hyllie i Malmö så planeras för bostadskvarter som försörjs av solenergi. Detta ska ske i samarbete med forskare vid Lunds Tekniska Högskola och man ska utveckla så kallade solkvarter för att bli ett modellområde för lokal produktion av solenergi.

Stadsbyggnadsnämnden i Malmö har beslutat att påbörja ett planuppdrag för området som ligger mellan Södra Vattenparken och Pildammsvägen, nära Hyllie station.

Hyllie används som en testbädd för nya klimatlösningar med målet att bli Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdel och en global förebild för hållbar stadsutveckling.

På det aktuella planområdet föreslås cirka 350 bostäder i 3–5-våningshus byggda i 3–4 bostadskvarter och en förskola med plats för 140 barn. I området ska även finnas lokaler för kontor och andra verksamheter. Hur kvarteren ska utformas för att solenergin på bästa sätt kan tillvaratas blir en fråga för forskare på Lunds Tekniska Högskola. Projektet ger möjlighet att arbeta med idéer och rön om solenergi redan i planeringsstadiet.

I planuppdraget slås fast att anläggningarna för solenergi inte bara ska vara tekniska installationer utan både synliga och vackra. Solkvarteren ska bli ett skyltfönster för det klimatsmarta Hyllie.

– Solenergi är på väg att få stort genomslag i Sverige. Ett pilotområde som detta kommer att stärka den utvecklingen och Malmö ska självklart vara i frontlinjen, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande, Karolina Skog (MP).