Schneider Electric lanserar grönt digitalt ställverk på svenska marknaden

Foto: Schneider Electric

Schneider Electric lanserade nyligen sitt nya gröna och digitala sortiment av mellanspänningsställverk. SM AirSeTTM använder ren luft och vakuumavbrott i stället för SF6-gas vilket ger användare fler möjligheter till digitala funktioner baserade på dataanalys. Det nya erbjudandet är en grön utveckling av SM6, Schneider Electrics mest populära sortiment för sekundär eldistribution.

Under 2019 lanserade Schneider Electric globalt en lösning som kombinerar vakuumavbrottsteknik och ren luftisolering, och har sedan dess haft flera framgångsrika pilotprojekt med SF6-fria mellanspänningsställverk för både nät- och privatkunder. Ställverket är utformat för den sekundära eldistributionsmarknaden, som inkluderar applikationer och funktioner för bland annat industriella och kommersiella byggnader.

Kombinationen av vakuumavbrott och ren luftisolering väckte stort intresse redan under pilotstadiet, och Schneider Electric räknar med fortsatt stort intresse för lösningen, som gör det möjligt att undvika SF6 samtidigt som storleken bibehålls. Det nya ställverket SM AirSeT erbjuder en mängd funktioner, inklusive den SF6-fria säkringslastfrånskiljaren, som ofta är en föreskriven lösning för byggnadsinstallationer. I drift fungerar den precis som traditionell SF6-baserad utrustning.

Luft är den bästa gasen

– Schneider Electric är övertygade om att luft är den bästa gasen, säger Frederic Godemel, Executive Vice President, Power Systems på Schneider Electric. Nu när vårt gröna och digitala SF6-fria ställverk kommer ut på marknaden kan vi påskynda arbetet med minskade koldioxidutsläpp. När människor tänker på grön energi tenderar de att fokusera på produktion eller konsumtion. Men SM AirSeT passar in i det kritiska utrymmet däremellan, där det behöver göras massiva insatser för miljön.

Pilotprojekt med E.ON i Sverige

Schneider Electric har genomfört flera framgångsrika pilotprojekt med det nya SF6-fria mellanspänningsaggregat vid många anläggningar, bland annat E.ON i Sverige, GreenAlp i Frankrike, EEC Engie i Nya Kaledonien och nyligen Renault i Frankrike.

För E.ON, som har ett stort projekt med målsättningen att bli helt fossilfria under 2025, är utfasningen av SF6-gas ett viktigt delmål. E.ON valde SF6-fria ställverk från Schneider Electric tack vare den höga innovationsnivån, miljöfördelarna, att den är kompletteringsbar samt kan ersätta äldre utrustning i samma format. Parallellt installerades också fjärrterminalenheten Easergy T300 som resulterade i att E.ON fick större insyn i nätdriften, möjlighet att tidigt detektera fel, förbättrad tillförlitlighet över elnätet och mer effektiva och bättre planerade underhållsåtgärder.

Branschen prisar SF6-fria lösningar

Schneider Electrics nya ställverk SM AirSeT fick stor uppmärksamhet under Hannovermässan 2020 och tilldelades utmärkelsen Industrial Energy Efficiency Award. fördelar och social hållbarhet.