Dags att börja köra på el – så gör ditt företag omställningen

Konverteringen av Sveriges fordonsflotta till eldrift går snabbare än förväntat och nu måste laddinfrastrukturen byggas ut snabbt för att möta det ökande behovet. Foto: ABB

Att installera laddaren är den lätta biten. För att lyckas konvertera fordonsflottan till eldrift krävs nya tankesätt och beteendemönster. ABB finns på e-mobilitetsmarknaden sedan 2010 och kan hjälpa till med så väl guidning som smarta produkter för optimalt resultat.

Om tio år beräknas 2,5 miljoner elbilar rulla på våra vägar. För att det ska fungera måste laddinfrastrukturen i Sverige byggas ut rejält. Antalet laddpunkter kan behöva tjugodubblas jämfört med idag. En enorm omställning som både kräver ökade statliga insatser och mer aktivt arbete från företag, kommuner och andra aktörer.

- Från att ha varit något exklusivt har elbilarna på kort tid blivit ett alternativ för de flesta svenskar och antalet elbilar ökar hela tiden. Nu märker vi också att allt fler företag, operatörer och energibolag väljer att satsa på att gå över till eldrift för sina fordonsflottor, säger Jonathan Stenström, säljare för eMobility på ABB Electrification.

ABB Sveriges 700 företagsbilar ska vara ersatta av rena elbilar redan 2024 så företaget gör själva denna resa just nu. Förutom att bli mer klimatsmarta är detta också ett bra sätt att leva som man lär och rent praktiskt testa på och analysera lösningar och produkter för laddning av elfordon.

- Övergången till elbilar inom ABB går väldigt smidigt. Det är samma sak för oss som för våra kunder, vi fasar in det allt eftersom så att våra medarbetare får testa på och skaffa egna erfarenheter. I grunden är det ju inte särskilt komplicerat och när medarbetarna väl börjat köra elbilar vill ju ingen gå tillbaka igen till en traditionell fossilbil, säger Eva Kvist Östgren, chef för ABB:s e-mobilityverksamhet i Sverige.

bild
För många företag räcker det ofta bra med att investera i flera lågeffektsladdare och sedan toppa upp med snabbladdning på publika laddare när det behövs under dagen. Foto: ABB

Det viktiga är att börja

- Mitt råd till företag och offentlig verksamhet är att sätta igång med omställningen till eldrift så snart som möjligt. Starta gärna i liten skala för att bygga upp kompetens och reda ut vad som egentligen behövs. Ett smart alternativ kan till en början vara att leasa produkterna. Vi på ABB fungerar som ett teknikkunnigt bollplank för våra kunder genom vår långa erfarenhet och breda produktportfölj, säger Eva Kvist Östgren.

Det är också viktigt att samarbeta och skapa projektgrupper med andra lokala aktörer, som kommuner, elbolag, fordonsleverantörer och andra företag för att få till en så effektiv laddinfrastruktur som möjligt på orten. Även om elen räcker till så är det kapacitetsbrist på sina håll vilket kan kräva både en lång och kortsiktig plan vid utbyggnaden av nya laddplatser, och framför allt ett smart laddmönster.

Drivkraften bakom en konvertering handlar för de flesta om att kunna bidra till ett mer hållbart samhälle men många tvekar på grund av kostnadsbilden. Ett råd är att se över den totala kostnaden för att äga eller leasa och se över användningen av fordonsflottan för att reda ut vad som verkligen behövs.

bild
Terra 360 är världens mest kraftfulla snabbladdare och kan ladda ett bilbatteri på 15 minuter. Den har fyra handtag, LCD-skärm för reklam, kompakt konstruktion och en effekt på 360 kW. Foto: ABB

Omställning i sättet att tänka

När det gäller laddlösningar bör målet vara att hitta en variant som är optimerad efter verksamhetens behov, varken mer eller mindre. Analysera körmönster och arbetsuppgifter och ha som rättesnöre att elfordonen ska ha så lite energi kvar som möjligt i batteriet när dagen eller rutten är över. Så glöm den gamla vanan att tanka fullt ute på stan, nu bör huvuddelen av laddningen ske i lugn och ro på arbetsplatsen eller hemma hos medarbetarna.

- Det finns en missuppfattning om att ju snabbare laddning desto bättre, men man behöver ju inte alltid ladda en bil på 40 minuter bara för att man kan om bilen ändå sedan ska stå stilla 8 timmar under natten. Att sänka effekten sparar både pengar och ökar livslängden på batteriet. Ofta kan det för företag med stor fordonsflotta vara bättre att köpa in ett mindre antal snabbladdare för akuta behov och låta resten skötas av lågeffektsladdare, säger Jonathan Stenström.

- För andra företag räcker det ofta bra med lågeffektsladdning över natten och sedan toppa upp med snabbladdning på publika laddare under dagen om det behövs, säger Eva Kvist Östgren.

Planera resan efter laddmöjligheterna

De flesta av oss är som sagt vana att tanka fullt och köra tills tanken är tom. Med elfordon blir mönstret ett annat. För att få en smidig vardag krävs idag en del planering så att möjligheten att ladda finns när du ändå ska stanna.

- För många förare blir det en välbehövlig paus när de ändå ska stanna för att ladda sin bil. En sådan vana gör oss också till bättre och säkrare förare än om vi kör så långt tanken räcker utan paus. Det beteendet hoppas jag att vi behåller även när laddinfrastrukturen är fullt utbyggd, säger Eva Kvist Östgren.

bild

Terra 360 - världens snabbaste fordonsladdare

För den som önskar ultrasnabb laddning lanserar nu ABB världens snabbaste laddare, Terra 360. Den passar utmärkt för bland annat drivmedelsföretag som vill locka kunderna med det allra senaste och mest effektiva på sina mackar. Terra 360 kan ladda upp ett tomt batteri på bara 15 minuter med sin kapacitet på 360 kW. Laddstationen som ser ut som en futuristisk variant av den gamla bensinpumpen kan ladda fyra fordon samtidigt, har LED-lampor som gör att man på håll kan se om pumpen är ledig och är med sin kompakta konstruktion lätt att placera även på mindre utrymmen.

- Ja, det är verkligen den nya tidens bensinpump. En laddstation som inte ska gömmas undan på macken utan ges en central roll under tak på macken med sin superhöga effekt, snygga design och fyra laddhandtag, säger Jonathan Stenström.

För mer information: 

bild

Eva Kvist Östgren, chef för ABB:s e-mobilityverksamhet i Sverige.
eva.kvist_ostgren@se.abb.com
+46 70-608 12 22

 

 

bild

Jonathan Stenström, säljare för eMobility på ABB Electrification.
jonathan.stenstrom@se.abb.com
+46 73-047 11 89