Tyska staten räddar Fortums Uniper

Stefan Sjödin Fortum/Handout/TT: Fortums aktie handelsstoppad på Helsingforsbörsen. Arkivbild.

Fortum kvarstår dock som största ägare i Uniper och Fortum kommer fortsätta att hantera Uniper som en konsoliderad enhet, enligt ett pressmeddelande från Fortum.

Fortums andel i Uniper minskar dock radikalt, från omkring 80 till 56 procent, i och med räddningspaketet.

Fortum-aktien lyfter

I stödpaketet ingår krediter på 9 miljarder euro från den tyska statskontrollerade banken KFW och en emission av konvertibla skuldebrev – som kan omvandlas till aktier – för 7,7 miljarder euro.

Totalt är räddningspaketet värderat till fyra gånger så mycket som Unipers samlade marknadsvärde.

Aktien och andra värdepapper i energikoncernen Fortum handelsstoppades på Helsingforsbörsen inför beskedet. Då hade Fortum-aktien lyft 8 procent sedan flera medier rapporterat om att en uppgörelse om ett stödpaket till Uniper från den tyska staten var klart.

När handelsstoppet hävdes fortsatte Fortums aktie uppåt till ett lyft på drygt 10 procent.

Hittills i år har Fortums börsvärde i princip halverats.

Omfattande Gazprom-kontrakt

Düsseldorf-baserade Uniper, en nyckelspelare i den tyska energisektorn, har fått stora problem då bolaget hamnat i kläm i gaskonflikten i skuggan av Ukrainakriget. Risken för en finansiell kollaps har blivit överhängande.

Uniper har omfattande kontrakt med det statliga ryska gasmonopolet Gazprom och har drabbats hårt av de strypta ryska gasleveranserna inför och under kriget då bolaget tvingats köpa dyr naturgas på spotmarknaden för att täcka upp för uteblivna ryska leveranser.

Aktien, som tappat 70 procent av sitt värde under året, vänder uppåt på Frankfurtbörsen efter beskedet om stödpaketet och stiger med 4,8 procent.

Uniper bad formellt tyska staten om stöd i början av juni.