Tyskland har lyckats hitta alternativa leverantörer av olja

- Vi måste alla förstå att de billiga fossila bränslenas tid är förbi", säger Tysklands ekonomiminister Robert Habeck. Foto Sandro Halank, Wikimedia Commons

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck sa nyligen att ett antal EU-länder inte ligger lika långt framme som Tyskland när det gäller att göra sig oberoende av rysk olja.

- Vi vill inte utlösa en ekonomisk katastrof, sade han i ett uttalande den 2 maj, med hänvisning till rapporter om att Berlin ville ha ett EU-embargo mot olja från Ryssland.

 Attitydförändring

Anledningen till den tyska attitydförändringen mot ett embargo på olja och gas från Ryssland tros vara att Tyskland nyligen har lyckats hitta alternativa leverantörer av olja.

Förra veckan sa den tyska ekonomiministern att Tyskland hade minskat sitt beroende av rysk olja. Från 35 procent före invasionen av Ukraina till 12 procent på åtta veckor.

Uttalandet kommer efter att den tyska nyhetsbyrån dpa uppgett att den tyska regeringen har kommit till slutsatsen att den kommer att stödja ett importförbud på rysk olja, vilket gör ett embargo över EU mer sannolikt.

Den ungerska regeringen svarade på måndagsmorgonen med ett tydligt uttalande att landet fortfarande är emot alla EU-embargo mot import av rysk olja och gas.

Redo för alla scenarier

Habeck sa i måndags att EU ännu inte är redo för en bojkott av rysk gas, men han betonar att Tyskland förbereder sig för alla scenarier.

EU har redan infört ett förbud mot kolimport från Ryssland. Men olje- och gasförsörjningen är svårare att ersätta, och diskussioner om ytterligare sanktioner fortsätter i europeiska huvudstäder.

Förutom Ungern uppfattas enligt DPA även Österrike, Slovakien, Spanien, Italien och Grekland som motståndare till ett oljeembargo mot Ryssland. Åtminstone än så länge,