Danska regeringen överväger att öka landets gasproduktion

Tyrafältet var det största gaskondensatfältet i den danska delen av Nordsjön. Det upptäcktes 1968 och produktionen startade 1984. Fältet ägdes av Dansk Undergrunds Consortium, ett partnerskap mellan Maersk Oil, Royal Dutch Shell och Chevron Corporation, och drivs av Maersk Oil. Foto: Danoil

Det kan vara vettigt att öka produktionen i Nordsjön för att minimera det ryska energiinflytandet i landet, säger klimatminister Dan Jørgensen.

För två år sedan var Danmark en av de största oljeproducenter i EU, även om landet producerade mycket mindre än Norge eller Storbritannien, som inte var medlemmar i EU. Det finns 55 borrplattformar på dess territorium, över 20 olje- och gasfält.

Nytt läge

Det har inte gått ens ett och ett halvt år sedan en bred majoritet i Folketinget gick med på att sätta stopp för alla anbudsrundor i den danska delen av Nordsjön och ett sista stopp för all olje- och gasproduktion fram till 2050.

Men den ryska invasionen av Ukraina har lett till stora omvälvningar och utmaningar för västerländsk försörjningssäkerhet, så nu är bilden en helt annan.