Otovo har säkrat nya investeringar på 30 miljoner euro

Foto: Ainsley Myles/Unsplash

Otovo, Europas ledande marknadsplats för sol- och batteriinstallationer i bostäder har säkrat nya investeringar på 30 miljoner euro för att påskynda inträdet på sex nya marknader inom de kommande 12 månaderna.

Först ut är lansering på de snabbväxande marknaderna Storbritannien, Portugal och Österrike. Därmed avser Otovo stärka sin ledande position i Europa, Där de för närvarande finns på sju marknader: Frankrike, Tyskland, Italien, Norge, Polen, Spanien och Sverige. Den nya satsningen har rönt ett stort intresse hos Otovos befintliga investerare, och leds av den stora nordiska solenergiinvesteraren Axel Johnson.

Otovo är noterat på Euronext Growth Exchange i Oslo, med ett börsvärde på ~200 miljoner euro.

Otovo tar vara på möjligheten att ta en ledande position på nya marknader tack vare höga energipriser och medvind på regleringssidan genom att utnyttja sin skalbara affärsmodell och beprövade kapacitet. Företaget har varit framgångsrikt gällande att skala till nya europeiska marknader och ta marknadsandelar snabbt med konsekvent volymtillväxt. Med inträdet i de nya länderna förväntas Otovo vända sig till en marknad där cirka 2 miljoner nya kunder ställer om till solenergi varje år till 2024. Detta innebär en marknadsstorlek på mer än 20 miljarder EUR.

"Vi blir alltmer säkra på vår förmåga att lansera oss på nya marknader. Lanseringen i Polen, Italien och Tyskland gjordes på 12 månader. Vi finns i sju länder och har sex till åtta ytterligare attraktiva marknader i sikte för nästa år och inom ett och ett halvt år”, säger Andreas Thorsheim, vd på Otovo.

”Våra konkurrenter är vanligtvis aktörer på enstaka marknader. Vi är förmodligen den snabbast växande aktören internationellt, och vi siktar på att vara först med att ha en fullständig kontinental, pan-europeisk närvaro. Tanken är att de nya marknaderna ska göra det möjligt för oss att växa ännu snabbare, få ökade volymfördelar, skapa unika partnerskap, minska kapitalkostnaden för vår prenumerationsverksamhet och stänga attraktiva utrustningsaffärer”, säger Thorsheim.

Investeringsrundan visade ett stort intresse från befintliga investerare, där Axel Johnson AB (de ledande solenergiinvesterarna i Norden och den största aktieägaren i Otovo med en ägarandel på 20,06%), Obos BBL (med en ägarandel på 3,49%) och Nysnø Klimainvesteringer AS (Norges klimatinvesteringsfond, med en ägarandel på 7,39 %) förtecknade alla sin pro rata andel.