EU kommer att främja kärnkraft och naturgas

EDF:s Chooz kärnkraftverk i nordöstra Frankrike (Bild: EDF)

EU-kommissionen införlivar kärnkraft och naturgas i EU:s hållbara taxonomi.

- Vi tar ytterligare ett stort steg i riktning mot en klimatneutral ekonomi, sa kommissionären.

Kärnkraft och naturgas ska ses som hållbara investeringar. Detta är beskedet från kommissionären för finansiell service, Mairead McGuinness.

När miljontals euro i privat kapital i framtiden rullar i riktning mot europeiska naturgas- och kärnkraftsprojekt förses dessa investeringar med en grön stämpel.

Den ansvariga EU-kommissionären Mairead McGuinness hade redan på förhand lovat att det inte skulle ske några större förändringar jämfört med utkastet, oavsett vad de 27 EU-länderna har påpekat sedan dess.

Nu betonar hon att förslaget inte är något som tvingar någon att investera i det ena eller det andra.

– Det här är ett verktyg för finanssektorn. Det är inte ett energipolitiskt verktyg. Åsikterna går väldigt mycket isär, men jag tror att vi har hittat en balans, säger McGuinness på en presskonferens i Bryssel.

Förslaget innebär bland annat att investeringar i nya gaskraftverk före år 2030 kan klassas som hållbara om de släpper ut mindre än 270 gram koldioxid per kilowattimme. Investeringar i nya kärnkraftverk kan anses som hållbara fram till 2045 om de använder den senaste tekniken, eller till 2040 om det handlar om moderniseringar.

Det var det av många efterlängtade beskedet från talarstolen i hjärtat av Bryssel, efter att kommissionen antog ett förslag om att inkludera de två energislagen som en del av EU:s gröna omställning.