Tyska nätverksmyndigheten stoppade tillståndsprocessen för Nord Stream 2.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg hade Gazprom räknat med att ta det ena av ledningens två rör i användning i oktober och det andra i december 2021. Nu blir allt detta ordentligt försenat. Foto: Nord Stream 2

Ledningen är färdig och fylld med naturgas, men gasleveranserna kan börja först då de tyska myndigheterna ger sitt tillstånd.

Tysklands federala nätagentur, Bundesnetzagentur, meddelade nyligen att den inte kan ge tillstånd för Nord Stream 2 att ta sin rörledning i användning om inte ledningsbolaget organiserar sig enligt tysk lag. Det dotterbolag som grundats för att sköta den tyska delen av gasledningen fyller inte kraven på att vara en oberoende distributionsoperatör, anser den tyska myndigheten.

Nätmyndighetens ställningstagande innebär att Nord Stream 2 inte kan börja leverera gas till Mellaneuropa ännu. Både gaspriserna och elpriserna i Mellaneuropa har varit höga hela hösten och diskussionen om när den nya gasledningen kan börja leverera har orsakat spänning mellan Tyskland och Ryssland.

Vintern kommer att medföra att gasbehovet i Europa ökar ytterligare och gasförråden ligger just nu på en lägre nivå än de i allmänhet gjort den här tiden på året. Om den nya gasledningen inte kan tas i

användning innebär det att priserna på gas och el kommer att förbli skyhöga på den europeiska marknaden.

Det statliga ryska företaget Gazprom äger Nord Stream 2, men flera mellaneuropeiska energibolag, bland dem Fortums Uniper, finns med bland finansiärerna. Enligt EU:s regler måste gasproduktion och gasdistribution skötas av fristående bolag. Det är det kravet de tyska myndigheterna nu anser att Nord Stream 2 inte uppfyller.

Efter att gasledningsbolaget fyllt kraven från de tyska myndigheterna krävs ännu EU-kommissionens ställningstagande, skriver den tyska nyhetsbyrån Dpa. Det innebär enligt Dpa att det kommer att ta åtminstone fyra månader innan ledningen kan tas i användning.

Nord Stream 2 blev klar i september efter en fördröjning på över ett år. Under byggnadsarbetet har företag som medverkat hotats med sanktioner från amerikanskt håll. Tyskland har varit en av ledningens främsta förespråkare inom EU, men under hösten har flera tyska politiker ställt sig skeptiska till den ryska gasen.

Källa: Bloomberg/Tyska Nätmyndigheten Bundesnetzagentur