C: Satsning på att fånga koldioxid för klen

Regeringen lägger fram ett helt nytt förslag om driftstöd för en anläggning som ska lagra koldioxidutsläpp från förbränning i marken.

En auktion ska hållas där det företag vinner som kan driva anläggningen till lägst kostnad. En första sådan auktion planeras hållas under 2022. Men pengar kommer att betalas ut först 2026. Fram till 2040 ska 400 miljoner kronor per år utbetalas som driftsstöd för anläggningen. Det innebär totalt 6 miljarder kronor under perioden 2026–2040.

Men det är alldeles för sent. Det finns företag som vill starta nu, invänder Centerpartiets talesperson i klimatfrågor, Rickard Nordin. Och summan är dessutom för liten.

Det riskerar vara för lite så att det bara räcker till max en eller två aktörer, säger han.

Drivit på

Enligt honom har C inte varit med och förhandlat. Men han pekar på att i den förra med regeringen gemensamma budgeten, så drev C på för att få mer pengar till att fånga koldioxid, och att det mötte en del motstånd.

Åsa Lindhagen säger sig förstår dem som tycker att fånga in koldioxid ur atmosfären sänder signalen att man då ger upp. Men man kan göra både och:

Det här är ingen quick-fix, utan en del av omställningen, säger hon.

För att stödja omställningen i industrin föreslås också mer pengar till Industriklivet och en ökad ram för gröna kreditgarantier.

De miljöpartistiska statsråden, miljöminister Per Bolund och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen, presenterar flera förslag från budgetpropositionen för 2022. Förslagen syftar till att stödja omställningen i industrin och i näringslivet.

Takten i klimatomställningen måste öka, säger Lindhagen.

Under 2021 avsattes 750 miljoner kronor till det så kallade industriklivet. Nu vill regeringen plussa på den summan till sammanlagt 909 miljoner kronor 2022. Stödet ska hjälpa industrin att nå nollutsläpp.

Har använts

Regeringen vill också utvidga de statliga gröna kreditgarantierna. Under 2022 utökas ramen till 50 miljarder kronor, under 2023 till 65 miljarder och 2024 till 80 miljarder.

Garantierna gör det lättare för företag att låna till omställning, säger Lindhagen.

För 2021 hade tio miljarder avsats till gröna lånegarantier, som har efterfrågats fullt ut, enligt Lindhagen.

Det har kommit in intresseanmälningar som vida överstiger tio miljarder, säger hon.

Kreditgarantierna kan ges till industriinvesteringar där kapitalbeloppet för det garanterade lånet uppgår till minst 500 miljoner kronor. Garantin får täcka högst 80 procent av det garanterade lånet och ha en maximal löptid om 15 år, enligt ett pressmeddelande. Vad slutnotan blir för staten avgörs av framgången i investeringarna.