BYD ADL levererar upp till 200 e-bussar till Irlands NTA 

BYD/ADL:s nya batterielektriska buss av typ 200 BYD ADL Enviro200EV. Bild: BYD

Alexander Dennis Limited och BYD UK har tecknat ett ramavtal med National Transport Authority of Ireland (NTA) för leverans av batterielektriska bussar av typ 200 BYD ADL Enviro200EV till öriket. 

Parterna kom tidigare överens om en första fasta order på 45 bussar, som kommer att levereras under 2022. 

NTA, i samarbete med Bus Éireann, har nyligen presenterat tre nya vätgasdrivna dubbeldäckbussar som initialt kommer att användas för pendeltrafik i Athlone och Stor- Dublinområdet. 

Ramavtalet med en enda leverantör med NTA löper i upp till fem år och omfattar leverans av batteridrivna bussar. BYD ADL-partnerskapet, representerat av ADL som huvudentreprenör, valdes ut i en omfattande och rigorös upphandlingsprocess där företaget gav det starkaste erbjudandet, säger tillverkarna.  

Det är BYD ADL-partnerskapets första kontrakt på Irland, liksom den hittills största ordern för utsläppsfria bussar i landet. 

ADLs ingenjörer har arbetat tillsammans med sina kollegor från BYD för att skräddarsy BYD ADL Enviro200EV allt efter specifika behov hos NTA och dess operatörer. Detta har resulterat i ett fordon som kommer att vara 12 meter långt och kan specificeras i flera konfigurationer för att passa olika driftskrav, inklusive en version med två dörröppningar, rullstolsutrymme och ett särskilt område för minst en utfälld barnvagn eller rullstol. 

Alla bussar kommer att byggas i ADLs fabriker i Storbritannien i den beprövade kombinationen av BYD elektrisk teknik och batterier med elegant karosseri och passagerarinriktad interiör av ADL. 

- Kontraktet som undertecknades för leverans av dessa batterielektriska bussar belyser NTA:s åtagande för ett hållbart och tillgängligt transportnät. Under de närmaste fem åren planerar vi en kraftig ökning av antalet låg- och utsläppsfria stadsbussar som är i drift på TFI-nätet över hela landet. Den beställda flottan idag representerar den bästa blandningen av avancerad elektrisk teknik, bevisad tillförlitlighet, tillgänglighet och komfort för alla passagerare som använder TFI-busstjänster. Jag ser fram emot ett ömsesidigt tillfredställande samarbete med våra bussoperatörspartners, liksom ADL, betonade Anne Graham, VD för National Transport Authority.