Norska företag vill vinna nya marknader för energianläggningar med hjälp av drönare och artificiell intelligens

E.ON samarbetar med eSmart Systems för att digitalisera inspektionen av luftledningar. Foto: eSmart Systems

Norska företag vill vinna nya marknaden för energianläggningar med hjälp av drönare och artificiell intelligens

Genom att kombinera användningen av drönare och artificiell intelligens kommer norska Esmart Systems tillsammans med Verico att göra inspektion av elkablar säkrare och enklare.

De två norska företagen Esmart Systems och Verico ansluter var och en till sin specialitet för att göra arbetet lite enklare för energikunder genom att slå samman kompetenserna, eftersom en uppskalning är målet.

Verico kommer att komplettera Esmarts befintliga erbjudande med fältlösningar för datainsamling, programvara för visualisering online och programmeringsgränssnitt (API) för integration med befintliga branschsystem, förutom att ge företaget detaljerad kunskap om inspektioner.

- Det finns en stark strategisk grund för sammanslagningen mellan Esmart och Verico, inklusive möjligheten att erbjuda end-to-end-tjänster och täcka en större del av elnätet. Företagen passar också bra in kulturellt och vi har redan identifierat gemensamma fokusområden. Vi ser fram emot att växa ytterligare tillsammans, säger Vidar Blomvik, VD för Verico.

Esmart arbetar bl a med Energinet för att identifiera rost. På ägarens sida finns E. ON., Equinor Energy Ventures, Kongsberg Digital och Energy Impact Partners, och företaget har nu nära 110 anställda och ambitioner att ta betydande marknadsandelar internationellt de kommande åren.

Sedan starten 1999 har Verico framgångsrikt slutfört krävande projekt för överföringssystemoperatörer (TSO) som Statnett i Norge och TenneT i Nederländerna, samt flera regionala verktyg både i Norge och internationellt.

Esmart Systems bygger och levererar nästa generations mjukvarulösningar till verktyg i Europa och USA genom att kombinera användningen av drönare med AI för inspektion av elkablar, planering av nätunderhåll och optimering av energiflexibilitet.