Nya elektriska VDL Citea klarar av en distans på upp till 600 kilometer

Även under dåliga väderförhållanden (-15 grader Celsius) kan Citea fortfarande köra 250 kilometer 100 procent elektriskt, säger tillverkaren. Foto: VDL

Enligt senaste information är den nya produktfamiljen resultatet av ett nytt koncept helt utvecklat på en elektrisk drivlina.

Och för första gången kommer batterierna att placeras på golvet. Lanseringen tillkännagavs i december 2020. De första bussarna kommer att levereras till Lahtis i Finland.

VDL anger en verkligt imponerande räckvidd:

  • Alla fordon klarar av en distans på 500 till 600 kilometer. Även under dåliga väderförhållanden (-15 grader Celsius) kan Citea fortfarande köra 250 kilometer 100 procent elektriskt, säger tillverkaren.

- En batterikapacitet på 490 kilowattimmar är möjlig när det gäller denna 12,2 meter långa VDL Citea-buss.

Det första fordonet levereras i början av 2022 och serieproduktion förväntas börja redan i slutet av 2021. I slutet av nästa år anses alla modeller i sortimentet vara tillgängliga.

 Ny VDL-elbuss tillverkad med nya ”byggstenar”

- Vi är fast beslutna att skapa ett nytt ekosystem, fokuserat på hållbara transporter. Vi ser ett växande behov av hållbar rörlighet. Elektrifiering blir en ny standard. Vi startade projektet för den nya generationens Citea från grunden, med bara nollutsläpp i åtanke. Vad vi gör här är att integrera byggstenar tillsammans. Många områden inom mobilitetslösningar kan använda dessa byggstenar för att skapa fordon. Efterfrågan på alternativa drivlösningar kommer också att komma upp från bussbranschen, och detta tillvägagångssätt med byggstenar kommer att användas även i detta segment, underströk VDL Bus & Coachs VD Henk Coppens i samband med presentationen.