Frankrike vill förbjuda nya flygplatser med hjälp av klimatlagstiftning

Franska flygplatsmotståndare i Nantes. Foto: Creative Commons Lic. Kredit:Briand.

Nyligen, efter många timmars diskussion godkände franska parlamentsledamöter en ny klimatlag.

Parlamentet godkände en ny, långtgående klimatlag. Klimatlagen förhindrar utvidgning av flygplatser, förbjuder elektriska värmare vid uteserveringar och minskar avfall från förpackningar.

Lagen har antagits efter totalt mer än 200 timmars debatt i parlamentsutskotten och i parlamentet.

De franska lagstiftarna godkände lagen med 332 röster mot 77.

- I stället för stora ord och enorma, ouppnåbara mål som bara leder till socialt motstånd, inför vi effektiva åtgärder", sade miljöminister Barbara Pompili till parlamentet.

Frankrike syftar till att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent fram till 2030 jämfört med nivåerna 1990. Men miljöaktivister anser att ansträngningarna är för långsamma.

I februari beslutade en fransk domstol att regeringen måste göra mer för att bekämpa klimatförändringarna.

Den just passerade lagen förbjuder användningen av uteplatsvärmare, som använder gas, på kaféer och restauranger från april 2022. Dessutom måste statliga skolor erbjuda mat utan kött eller fisk minst en dag i veckan.

Stormarknader måste minska förpackningsavfallet genom att minska användningen av plast.

Lagen förbjuder också byggandet av nya flygplatser, precis som befintliga flygplatser inte får utvidgas i landet, vilket är en av de mest besökta i världen.

Dessutom tappas inrikesflyg som en tågresa klarar på mindre än 2,5 timmar. Detta gäller såvida inte flygningarna är anslutna via en internationell rutt.

 Miljöorganisationen Greenpeace anser inte att den nya klimatlagen går tillräckligt långt.

 - Det är en lag som kan ha varit tillräcklig för 15 år sedan när klimatsituationen var mindre brådskande.

- År 2021 kommer detta inte att vara tillräckligt för att effektivt hantera den globala uppvärmningen, säger Jean-Francois Julliard, president för Greenpeace i Frankrike.

Lagen fortsätter till senaten, som också måste nicka ja till den. Det vänder sig sedan till ett slutgiltigt godkännande i parlamentet, med president Emmanuel Macron och hans anhängare i majoritet.

Presidenten hoppas att åtgärderna kan förbättra klimatryktet ett år före landets presidentval.