Energiföretagen Sveriges nya vd - Åsa Pettersson

Åsa Pettersson, vd Energiföretagen Sverige. Bild: Energiföretagen Sverige

Åsa Pettersson ny vd för Energiföretagen Sverige. Åsa kommer närmast från en tjänst som chef för public affairs och hållbarhet på Scania och arbetade dessförinnan under många år på Vattenfall. Energiföretagen hälsar Åsa Pettersson välkommen tillbaka till energibranschen.

Energiföretagen Sverige samlar 400 företag som producerar, distribuerar, handlar med och lagrar energi. Som branschorganisation är det Energiföretagens uppgift att skapa goda affärsmässiga villkor för medlemsföretagen så att de kan bidra till samhällsutvecklingen genom att leverera el och värme med låg klimatpåverkan oavsett tid och plats. En fråga som allt fler nu uppmärksammar, med tanke på den stora omställning som Sverige och delar av landets industri står inför.

– Jag kan inte tänka mig en mer spännande tid att börja som vd för Energiföretagen. Ett fortsatt leveranssäkert och hållbart energisystem utgör ju själva grunden för att vi ska lyckas nå målet om ett fossilfritt Sverige 2045. Det kan låta som om det är lång tid dit men när vi pratar om att bygga distributionsnät och el- och värmeproduktion är tjugo år en mycket kort tidsrymd. Just därför är det så viktigt att säkerställa att energibranschen får rätt förutsättningar att utveckla sina verksamheter, säger Åsa Pettersson.

Samtidigt som Åsa Pettersson tillträder så lämnar Gunilla Andrée tjänsten som tillförordnad vd och återgår till sin ordinarie tjänst som enhetschef Stab och medlemsdialog.

Fridolf Eskilsson, ordförande i Energiföretagen Sverige, och till vardags vd för Jönköping Energi:

– Å styrelsens vägnar vill jag hälsa Åsa Pettersson varmt välkommen till oss. Med sin bakgrund i energibranschen liksom i transportindustrin som befinner sig mitt i omställningen, så är jag säker på att Åsa kommer att bidra med såväl nya tankar och idéer som gedigen kunskap och branschkännedom. Jag vill också tacka Gunilla Andrée för hennes fina insatser, i rollen som t.f. VD, under det senaste halvåret