Nord Stream 2 påverkas nu också av europeiska sanktioner

Polen har länge stött USA:s sanktioner mot gasprojektet eftersom de är oroliga för att ryssarna kommer att använda sin gasexport till Polen som politiskt tryck och göra det dyrare för polackerna att importera rysk naturgas. Foto: Creative commons Lic, Kredit: Kaboompics

Medan den amerikanska utrikesministern är mer tillmötesgående i sin retorik, varnar nu Polen också för sanktioner mot gasledningen.

Det tar sällan lång tid innan det finns nya och betydelsefulla meddelanden om eller kritik av Nord Stream 2 att rapportera om.

Det gäller också den kontroversiella gasledningen som byggs av Gazprom, med stöd av en handfull europeiska energibolag, kämpar för att byggas mellan Ryssland och Tyskland.

Nu går Polen med i striden som en aktiv motståndare till projektet. Polackerna har således beslutat att införa sanktioner mot de företag som arbetar med anslutningen, precis som amerikanerna har gjort i mer än ett år. Det skriver Upstream online.

Polen blir därmed det första europeiska landet som inför sanktioner mot projektet. Det är specifikt de två stödfartygen Krebs Geo och Krebs Jet som seglar under den polska flaggan som de polska myndigheterna har dragit tillbaka stödet till.

Teamet bakom Nord Stream 2 har fortfarande ett hopp om att gasledningen kommer att vara klar i slutet av året. Just nu pågår arbete i Danska havet utanför Bornholm för att lägga några av de sista rören innan anslutningen kommer att slutföras. De ryska myndigheterna rapporterar att 92 procent av sladden är på plats.

Samtidigt fortsätter amerikanerna obevekligt sin kamp mot projektet, även om landets utrikesminister Antony Blinken just har uttalat att amerikanernas oenighet med Tyskland om projektet inte bör komma mellan de två länderna.

Till nyhetsbyrån Bloomberg har utrikesministern sagt att tvisten inte kommer att skada ländernas ömsesidiga relationer.