Oljestrateg: Oljemarknaden blomstrar, men en chock kan vänta bakom hörnet

Oljeraffinaderi. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Bstad

- Många saker kan gå fel, men enligt vår uppfattning finns det en saklig anledning till optimism, säger en oljestrateg på danska Jyske Bank.

 Bedömningen lovar gott för oljemarknaden, men det finns anledning att vara försiktig eftersom marknaden potentiellt kan stöta på en oväntad chock.

Kommentaren finns med i en finansprognos som har skrivits av Jyske Banks oljestrateg Jan Bylov.

 Han förutspår att efterfrågan på olja kommer att normaliseras i år och att det svarta guldet sätter ett nytt rekord 2022.

 - Utsikterna för Opec + Alliance, som nu firar en framgångsrik strategi och taktik trots covid-19-pandemin, kan naturligtvis också gå åt ett annat håll.  Infektionsspridning, vaccineffektivitet och vaccinutveckling följer inte en spikrak väg, skriver han.

Jan Bylovs bästa antagande är dock att oljemarknaden kommer att se en positiv utveckling under andra kvartalet i år och därefter.

Antalet Covid-smittade minskar globalt. Med utsikterna till potentiellt färre restriktioner och en vårsäsong som ger svårare förhållanden skulle det vara positivt för världsekonomin och för efterfrågan på olja.

- Många saker kan gå fel, men i våra ögon finns det en saklig anledning till optimism, skriver Jan Bylov vidare.

Enligt Jyske Banks prognos kommer efterfrågan på olja i världen att återhämta sig i slutet av 2021. Framför allt Kina, Indien, Brasilien och övriga Emerging Markets kommer att öka sin efterfrågan.

Enligt Jyske Bank kan detta utlösa ett nytt historiskt rekord runt tredje kvartalet 2022.

- Klimatförändringarna har ännu inte kommit så långt att världens oljekonsumtion skulle ha  passerat dess oundvikliga topp, skriver Jan Bylov.

Samtidigt betonar han att den utbredda optimismen och risktagandet som för närvarande kännetecknar oljemarknaden bör tas med försiktighet.

- Enligt vår uppfattning är ett riskscenario på kort sikt en oväntad chock, vilket tvingar finansmarknaderna att vilja att ta risker, skriver Bylov.