Coronakrisen bidrog till största minskningen av elförbrukning på 50 år

Bland annat bidrog homeoffice till lägre elförbrukning i företagen. Creative Commons Lic. Kredit: mohamed_hassan

Den globala efterfrågan på el 2020 förväntas minska med cirka 2 procent, enligt IEA. Det är den största årliga nedgången sedan mitten av 1900-talet.

Mindre el har använts 2020. Detta beror på koronakrisen och därmed minskande aktivitet i den globala ekonomin. Detta är en av slutsatserna från International Energy Agency, IEA, i organisationens första elmarknadsrapport .

Nedgången 2020 är 2 procent, vilket är den största årliga nedgången i elförbrukning sedan mitten av förra seklet. Om man vill jämföra med en annan stor kris på senare tid var nedgången efter finanskrisen 0,6 procent under år 2009.

Men inte alla länder har upplevt en minskning av elförbrukningen. I Kina har å andra sidan konsumtionen ökat med 2 procent. Det är dock fortfarande en betydligt lägre ökning än landet har haft tidigare år i landet, som står för 28 procent. av världens totala elförbrukning.

Och anledningen till att Kina ändå har upplevt en ökning efter att ha drabbats ganska hårt av coronaviruset är att Kina som ett resultat tog flera steg för att avsevärt minska virusets spridning.

- Efter att ha genomfört strikta hälsoåtgärder tidigt och upplevt efterföljande minskningar av elefterfrågan under första kvartalet, har Kina uppnått en tillväxt i efterfrågan varje månad sedan dess, säger rapporten.

Efterfrågan hittade också tillbaka till en ganska normal nivå i många delar av världen under sommaren och hösten, men USA, Indien, Europa, Japan, Korea och Sydostasien verkar uppleva en nedgång i elförbrukningen till 2020.

Förnybar energi växer

Även om koronakrisen har varit svår för flera branscher, finns det fortfarande några regioner som har sett en produktionsökning. Samtidigt som elproduktionen från båda kolen tycks sluta med en minskning med 5 procent minskar el från kärnkraften med 4 procent. Den totala produktionen för förnybar energi förväntas öka med 7 procent för hela året 2020.

Under det kommande året förväntar sig IEA också att det är särskilt inom förnybar energi som man kommer att få uppleva en ökning av produktionen, medan energiproduktionen från kol också förväntas öka.

- Långsiktiga kontrakt, prioriterad tillgång till elnätet och kontinuerlig installation av nya anläggningar stöder stark tillväxt inom förnybar elproduktion, sade IEA.

Elproduktion från förnybar energi, särskilt vind- och solcelleanläggningar, förväntas nå nya höjder 2021. Här räknar IEA med att inom dessa två förnybara energikällorna sker en utvidgning av deras marknadsandelar till 29 procent under 2021 från 28 procent år 2020.

Kärnkraften förväntas också växa cirka 2,5 procent medan koleldad produktion förväntas öka med cirka 3 procent. Gaseldade anläggningar förväntas öka produktionen med cirka en procent enligt IEA.