Oljepriser: Både Brent och WTI steg med cirka 10 procent

Den aktuella veckovisa prisökningen överstiger förväntningarna, som annars sattes höga på grund av en stor förväntad nedgång på utbudssidan. Foto: Fortrader.org

Två kriser driver upp oljeprisernaBåde Brent- och WTI-oljan har stigit med cirka 10 procent under vecka 41, vilket skapar den första veckovisa ökningen på tre veckor, skriver Reuters.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 43,19 dollar på fredag ​​morgon den nionde oktober mot 42,80 på torsdag eftermiddag dagen innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades samtidigt till 41,04 dollar på fredag den 9 oktober mot 40,70 dollar på torsdag eftermiddag den 8 oktober.

I synnerhet orkandeltaet, som hotar Mexikanska golfen med ett fall på 1,7 miljoner fat per dag, har bidragit till att höja oljepriserna.

Delta har tvingat oljeproducenter att stänga nästan 92 procent av produktionen när stormen närmar sig och förväntas slå mot den redan förstörda Louisiana kusten, skriver Bloomberg News.

- Avstängningen av produktionen i Mexikanska golfen före orkanen Delta har utan tvekan varit en av anledningarna till att vi har sett den stora återhämtningen i oljepriserna, säger Michael McCarthy, CMC Markets marknadsföringsstrateg, till Bloomberg News.

- Den oro som har väckts om bristen på disciplin från OPEC verkar ha absorberats av nedgången i oljetillförseln, fortsätter han.

Organisationen för oljeexportländerna och dess allierade, Opec + och Libyen har också orsakat oro på oljemarknaden, eftersom de nyligen inte har hållit med i oljeproduktionen på en redan pressad marknad, skriver Bloomberg News.