Stor fusion skapar ny brittisk oljegigant

Premier Oils oljeplattform Anoa vid indonesiska kusten. Foto: Premier Oil

Oljebolagen Chrysaor och Premier Oil tillkännager planer på att gå samman till ett företag. Det blir det största olje- och gasföretaget på Londonbörsen om allt går igenom.

Premier Oils ägare kommer erhålla 1,2 miljarder dollar kontant i ett omvänt övertagande, vilket innebär att en av världens äldsta självständiga producenter med anor tillbaka till 1930-talet nu faller in under det riskkapital-uppbackade Chrysaor. I utbyte får ägarna också 5,5 procent av det nya bolaget.

Det nya företaget ser ut att kunna bli den största producenten i hela brittiska Nordsjön, enligt en genomgång gjord av Reuters. För närvarande är det BP som är störst.

Chrysaors största ägare, Harbour Energy, kommer äga drygt 39 procent av det nya bolaget, som kommer förbli noterat på Londonbörsen. Den nya entiteten kommer tilldelas ett nytt bolagsnamn.

De senaste åren har Chrysaor fokuserat på förvärv av fyndigheter från branschens jättar. Bland annat har Nordsjötillgångar utanför den brittiska kusten köpts upp från Shell och Conoco Phillips till ett värde av 5,7 miljarder dollar sedan 2017.