Duved är Jämtlandsbyn som ska visa vägen för framtidens samhällsbyggnad

Pressbild: Tyréns/Mynewsdesk

Innovativa lokala lösningar för boenden, cirkulär mat- och energiproduktion och kultur ska mynna ut i Duvedsmodellen – en innovationsidé som fått totalt 20,5 miljoner kronor i budget.

– Växande klyftor mellan stad och landsbygd är såväl en nationell som internationell utmaning. Landsbygdsutveckling är en otroligt viktig fråga och vi ser fram emot att få utveckla Duvedsmodellen som ett svar på den frågan. Modellen ska visa hur ett lokalsamhälle kan fungera som förebild för nya former av hållbara livsmiljöer, säger Björn Hellström, arkitekt, adjungerad professor och docent på Tyréns samt projektledare för Duvedsmodellen.

Duvedsmodellen är ett forsknings- och innovationsprojekt med fokus på hållbar landsbygds- och samhällsbyggnadsstyrning genom lokal samverkan. Projektet finansieras av Vinnovas program Utmaningsdriven Innovation, som ska möta samhällsutmaningar och bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Tyréns är en av huvudaktörerna i projektet tillsammans med bland andra KTH, Åre kommun, Region Jämtland Härjedalen, Boverket, Duved Framtid, Eau & Gaz och en rad andra företag.

– Duved har tack vare sin lilla skala med 700 invånare och en drivande kraft i form av Duved Byförening goda förutsättningar för att bli modellskapare för framtidens samhällsbyggnadsutveckling i Sverige. Målet är att skapa värdekedjor som gynnar såväl stad som landsbygd och en prototyp som kan skalas upp till nationell och global nivå, säger Björn Hellström.

Projektet kommer utvecklas via fyra arbetspaket som tillsammans kommer utgöra Duvedsmodellen. Arbetspaketen består av Boende - hållbara och arkitektoniskt nyskapande bostadshus, Försörjning - anläggningen Drivhuset som verkar för cirkulär matproduktion, Livsmiljö - offentliga rum och lokala kulturvärden, och Digitalisering – för anpassade lösningar och förbättrade flöden.

Första september startar projektet som kommer pågå fram till september 2022. Vinnovas program omfattar även ett ytterligare steg. Om det blir aktuellt kommer resultaten från nuvarande steg vidareutvecklas och spridas till flera orter med målet att nå ut nationellt och på sikt globalt. Sista steget planeras genomföras 2023–2025.

– I vår vision ser vi att människor från hela världen kommer resa till Duveds framtida bomässa 2026, en plattform för motivation och inspiration till hållbara samhällen, säger Björn Hellström.