En Maersk-ledd aktiefond köper kenyanskt kraftverk

Keniansk kraftverkspersonal i Olkaria II, geotermiskt kraftverk, med installerad elektrisk produktionskapacitet på 105 megawatt (141.000 hk). Foto: Vikiwand

AP Moller Capital Fund har gjort sin första investering i Kenya i form av Iberafrica Power på 52,5 megawatt. Tidigare försökte ett sydafrikansk företag köpa Iberafrica Power för 400 miljoner dollar.

AP Møller Capital har lagt till en annan viktig del i portföljen med afrikansk infrastruktur.

Denna gång är det det kenyanska värmekraftverket Iberafrica Power, 52,5 MW, som AP Møller Capital har köpt från Naturgy. Det är första gången kapitalfonden köper i Kenya.

- Kenya är ett av våra fokusområden med dess betydande, växande och diversifierade ekonomi, liksom dess strategiska position i Östra Afrika, sa Lars Reno Jakobsen, seniorpartner på AP Møller Capital, i ett uttalande där han också klargjorde att AP Møllers avsikt är att vara en långsiktig partner i Kenya.

I januari tillkännagav AP Møller Capital en serie miljarder investeringar i de västafrikanska hamnarna i Elfenbenskusten, Gabon och Mauretanien. Totalt investerade AP Møller Capital 2 miljarder danska kronor DKK i hamnarna.

Tidigare köpte fonden också nigerianska Impala Energy Holdings för 300 miljoner dollar. och försökte köpa det noterade energiföretaget Copperbelt Energy Corporation i Zambia tillsammans med CDC Group. Den senare handeln misslyckades dock.

AP Møller Capital är ett dotterbolag till AP Møller Holding och är etablerat för att hantera fonder som investerar i infrastruktur på tillväxtmarknader. AP Møller Holding är ett privatägt investeringsbolag med 20 miljarder dollar under ledning.