Södra satsar 100 miljoner i Långasjö

Södra satsar drygt 100 miljoner kronor vid sågverket i Långasjö och vecka 30 är en milstolpe inom det stora investeringsprojektet, skriver företaget i ett pressmeddelande. Då rivs den gamla sågen från 1982 ut för att ge plats åt en ny profileringslinje. Totalt arbetar 25 personer med nedmonteringen. Från vecka 44 ska det åter vara full produktion.

Investeringen innebär att sågverkets kapacitet kommer att öka från 280 000 kubikmeter till 360 000 kubikmeter. En kapacitetsökning som motsvarar 15 fler timmerbilar om dagen. För att nå dit byts den gamla klensågslinjen ut och ersätts med en ny profilerande cirkelsågslinje. Detta möjliggör att flödet genom sågen förenklas och effektiviseras. Det byggs också en paketläggare med ströhantering, en helt ny virkestork och ett nytt magasin på 8000 kvadratmeter

Sågen är hjärtat i verksamheten och den sista stocken i den gamla såglinjen sågades torsdagen den 20 juli och därefter vidtog arbetet med att riva ut den gamla klensågslinjen.

– 25 personer arbetar under veckan med nedmonteringen. Det är ett krävande arbete där varje person skär bort 2 ton skrot i timmen. Den 31 juli ska lokalen vara klar för att börja flytta in den nya profileringslinjen. Lokalen byggs även till för att klara hanteringen av brädor och plank från den nya linjen, säger Markus Förster, delprojektledare för profileringslinjen.

Idag består sågen av en grovlinje och en klenlinje där grovlinjen kommer att finnas kvar. Klenlinjen byts ut mot en fulloptimerad profileringslinje med en maxhastighet på 150 meter per minut jämfört med den befintliga på 88 meter per minut. Leverantör är AriVislanda. Intrimning kommer att pågå vecka 37 till 42. Från vecka 44 väntas det vara i full produktion.

Delprojekten för ny virkestork och nytt magasin är klara och övertagandet av den nya ströläggaren sker vecka 46. Satsningen innebär också 25 nya arbetstillfällen i Långasjö.