Ett starkt andra kvartal för Södra

Södra redovisar ett rörelseresultat om 464 miljoner kronor (50) för det andra kvartalet. Bakom det starka resultatet ligger god efterfrågan på Södras produkter, bättre priser och interna operativa förbättringar, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Den allmänna skogskonjunkturen fortsätter att vara stark, vilket gynnar Södra. Höjda priser för både marknadsmassa och sågade trävaror har bidragit till ett starkt resultat för Södra. Ökad kund- och marknadsorientering ger också resultat. Vi ser även positiva effekter av expansionsinvesteringarna vid våra massabruk och omstruktureringsarbetet inom sågverksrörelsen, säger Lars Idermark, vd och koncernchef.

– Alla affärsområden visar bättre rörelseresultat än föregående år. Arbetet med kraftsamling och fokusering utifrån Södras nya strategiska inriktning fortsätter med oförminskad styrka, säger Lars Idermark, vd och koncernchef.

Nettoomsättningen det andra kvartalet ökade med 6 procent och uppgick till 5 244 miljoner kronor (4 953) och rörelsemarginalen förbättrades till 9 procent (1).

Affärsområdet Södra Skog redovisar ett rörelseresultat om 37 miljoner kronor (36) med en volymtillväxt om 4 procent under det andra kvartalet.

Affärsområdet Södra Wood redovisar ett rörelseresultat på 50 miljoner kronor (-204). Resultatförbättringen beror i huvudsak på ett förbättrat resultat för sågade trävaror. Dessutom påverkades andra kvartalet 2016 av en engångskostnad om 204 miljoner kronor relaterat till omstrukturering av sågverksverksamheten.

Affärsområdet Södra Cell uppgick till 418 miljoner kronor (253). Det förbättrade resultatet beror främst på högre volymer. Efter de senaste årens omfattande expansionsinvesteringar är massabruket i Värö i full drift och kapaciteten ökar enligt plan.

För det första halvåret uppgick nettoomsättningen till 10 342 miljoner kronor (9 498), rörelseresultatet till 915 miljoner kronor (299) och rörelsemarginalen till 9 procent (3). Avkastningen på sysselsatt kapital var 11 procent (4) och soliditeten uppgick till 55 procent (52).