Eitech bygger åt Ellevio

Eitech ansvarar för uppbyggnaden av åtta nya transformatorstationer lokaliserade i Skaraborgs Län och i Hälsingland. Uppdraget kommer från Ellevio. Ordervärdet uppgår till närmare 110 miljoner svenska kronor.

- Stationerna vi ska modernisera är alla viktiga knutpunkter i elnätet för respektive geografiskt område. De är byggda ungefär samtidigt och har liknande konstruktion. Det ger oss goda möjligheter att uppföra stationerna så lika som möjligt, vilket resulterar i ett kostnadseffektivt byggande som kommer både beställare och slutanvändare till gagn, säger Jan Hintze, vd Eitech Engineering AB.

Eitechs uppdrag avser en totalentreprenad där befintliga 40/10kV stationer byggs om genom att nya byggnader uppförs vid sidan av det befintliga utomhusställverket och kontrollrumsbyggnaden. Den nya stationen omfattar bland annat 52kV GIS-ställverk, 12kV ställverk, transformator och kontrollutrustning.

- De fem stationerna i Skaraborg och de tre stationerna i Hälsingland byggs om i en följd parallellt i de två områdena. Efter att de nya stationerna från Eitech är på plats flyttas befintliga 10kV linjer över och tas i drift, och när alla är överflyttade rivs befintliga utomhusställverk samt gamla kontroll- och ställverksbyggnader, förklarar Jan Hintze arbetsprocessen.

I Skaraborg gäller ombyggnaden stationerna Svartå, Hjälstad, Hova, Käckestad och Kullåsen. I Hälsingland stationerna Sörforsa, Stene och Sunnansjö. Alla stationer färdigställs under 2019.