Fortsatt samarbete mellan Skoghalls Bruk och Karlstads Energi

 

Karlstads Energi och Skoghalls Bruk har samarbetat sedan 2009 när överföringsledningen mellan Karlstad och Skoghall togs i drift. Fram tills nu har det varit Karlstads Energi som kontaktat Skoghalls Bruk när de haft behov av värmeleveranser. Vid vissa tillfällen har bruket inte haft möjlighet att leverera någon biobaserad värme, eftersom den största delen av ångan behövs internt till brukets kartongproduktion, skriver Stora Enso.

Det nya sättet att samarbeta ska innebära att båda parter kan begära leverans av värme och mer överskottsvärme tas till vara. Energibesparingen ska omfatta cirka 10 gigawattimmar per år – motsvarande uppvärmningen av fler än 660 villor.

Stora Enso ska alltså meddela Karlstads Energi när bruket har överskottsvärme tillgänglig.

- Den viktigaste drivkraften bakom det utökade samarbetet har varit miljön, nu tar vi vara på ännu mer energi. Dessutom tjänar båda parter på det nya avtalet, vi får betalt för vår överskottsvärme och Karlstads Energi kan sänka sina produktionskostnader, berättar Dan Johansson, energiingenjör på Skoghalls Bruk.

- Fjärrvärme från Karlstads Energi är redan en uppvärmningsform med många miljöfördelar. Med det utökade samarbetet sjunker våra produktionskostnader samtidigt som vi bidrar till att stärka konkurrenskraften hos Skoghalls Bruk, en av de viktigaste aktörerna inom det värmländska näringslivet, säger Johan Thelander, värmechef på Karlstads Energi.