Satsa på batterilagring i Sverige

Olle Johansson vd, Power Circle och Anna Wolf sakkunnig Energisystem & Smarta elnät på Power Circle debatterar i en artikel i SvD kring batterilagring och vilka åtgärder som behöver genomföras, enligt dem, för att skapa så pass gynnsamma möjligheter som möjligt för batterilagring i Sverige.

 

Författarna lyfter studier som ska visa tillämpningar av batterilager på olika nivåer i energisystemet kan leda både till kostnadsbesparingar och till att underlätta utbyggnaden av förnybar energi på såväl lokal som central nivå.

Bland annat genom att frigöra kapacitet i elnäten och därmed utgöra ett alternativ till kostsamma nätförstärkningar. De menar också att batterier även kan leverera andra systemtjänster som frekvensreglering och därmed bidra till att lösa svängmasseproblematiken.

Enligt en studie från Power Circle med flera räcker ett batteri om cirka 1 kilowattimme per lägenhet för att minska toppeffekten med 40 procent för ett flerfamiljshus, skriver författarna, som också lyfter ett förslag från EU där de betonar att barriärer mot introduktion av batterilager bör undanröjas och att möjligheten till energilagring bör beaktas i nätplanering.

”Vi menar att det krävs ett antal konkreta åtgärder för att Sverige till fullo ska kunna utnyttja möjligheterna med den snabba utvecklingen av pris och prestanda hos batterier. För att ta tillvara på alla de fördelar som batterilager ger har vi identifierat tre insatser som behöver göras i ett första steg:”

1. Öka kunskapen om batterilagrens funktion i elnätet, genom storskaliga försök under realistiska former i samverkan med slutkunderna. För att möjliggöra detta bör det vara möjligt för elnätsföretagen att inom särskilda testområden experimentera med batterilager och annan ny teknik i kombination med nya affärsmodeller.

2. Utöka batteristödet till att omfatta fler än privatpersoner med solceller. Batterier och solceller är fantastik kombination, men batterier kan göra nytta även i fastigheter utan solceller.

3. Satsa på kunskapsspridning och fortsatt FoU inom områdena batterilager och smarta nät. Fortfarande finns ett stort behov av forskning och demonstration av hur stationära batterier kan bidra till nätnytta på olika systemnivåer.