Jämtkraft Värme siktar på fossilfritt till 2020

Målet är att vara helt fossilfria år 2020 - Jämtkraft Värme proveldar nu med olja från växtriket.

– Vi testar att använda olja från växter, så kallad RME eller biodiesel, i vår värmeanläggning i Torvalla, i Östersund. Jämtkraft har som mål att senast 2020 ha nästintill noll koldioxidutsläpp från fossila bränslen, transporter och torv. Att använda biodiesel i våra anläggningar är ett steg på vägen, säger Mikael Ericsson, avdelningschef för Värme Investering & Underhåll.

Oljeanvändningen står för 0,8-0,9 procent per år av den totala mängden bränsle för företaget. 0,9 procent fossil olja motsvarar cirka 1 680 ton i koldioxidutsläpp.

– Den stora vinsten med oljebytet är miljön, att det blir mellan 50 procent och 88 procent mindre koldioxidutsläpp med biodiesel jämfört med fossil olja, säger Mikael Ericsson.

Östersunds kommun, som är en av Jämtkrafts ägare, ska vara fossilfritt 2030. Jämtkraft vill nå målet snabbare. Målsättningen är att majoriteten av pannorna vid Jämtkrafts 17 värmeanläggningar ska drivas med biodiesel senast 2020. Först ut att testas är anläggningarna i Torvalla och på Öneberget på Frösön.

– För att se hur biodiesel fungerar i kallare väder testar vi nu i ett par anläggningar, om oljan blir trögflytande i kyla, om den luktar, om det fäller ut vatten, hur utrustningen påverkas med mera, säger Mikael Ericsson.