Ny typ av kärnkraftsreaktor godkänd i USA

Georgia Power planerar att tillsammans med sin partner Southern Company bygga en ny reaktor av typen AP1000 på anläggningen Vogtle som syns på bilden. Foto: Georgia Power

USA:s kärnkraftsmyndighet Nuclear Regulatory Commission (NRC) har enhälligt röstat för en certifiering av en ny typ av kärnkraftsreaktor, AP1000. Reaktordesignen är framtagen av Westinghouse Electric, numera en del av Toshiba-koncernen.

Det speciella med AP1000 är att den är betydligt mer kompakt och därmed tar upp mindre yta än traditionella reaktorer. Det är en tredje generationens reaktor som bygger vidare på befintlig teknik, men det går åt mindre material till den och den blir därför billigare att bygga.

I och med godkännandet kan NRC nu för första gången på 30 år ge tillstånd för att bygga en ny typ av reaktorer. Myndigheten har inte givit tillstånd att bygga nya amerikanska reaktorer sedan den partiella härdsmältan i Three Mile Island 1979.

Southern Company och Scana Corporation är två företag som redan söker tillstånd att få använda reaktordesignen för att bygga ut befintliga kärnkraftsanläggningar i Georgia och South Carolina.  Men inga datum har satts för när beslut kommer att tas om att utfärda bygg- och driftstillstånd till bolagen.

Southern Companys beräknade projektkostnad är 14 miljarder dollar. Scana Corporation uppskattar sina kostnader till 9,1 miljarder. När tillstånden är klara kommer flera tusen arbetstillfällen att skapas i de två delstaterna i sydöstra USA.