Myndighet riskerar spansk miljardsmäll

Foto: Abengoa

Den svenska myndigheten Exportkreditnämnden (EKN) riskerar att gå på en spansk miljardsmäll efter att garanterat ett lån på motsvarande sex miljarder kronor till det konkursmässiga spanska energibolaget Abengoa.

Svenska exportkreditnämndens uppgift är att stödja svensk exportindustri och garantera att svenska exportbolag får betalt. Abengoa är ett av de bolag man jobbar med och som har tagit upp lån för att köpa produkter som produceras av svenska bolag.

Men Abengoa befinner sig nu på randen till konkurs och har annonserat att de ska gå in under det spanska programmet för bolag som befinner sig under finansiell stress.

Abengoas styrelse publicerade på torsdagen en lista över förtagets borgenärer och vilka summor som företaget lånat från dem. Den tredje största finansiären bakom bolaget är Exportkreditnämnden som, enligt uppgifter från Abengoa, garanterat ett lån till företaget på 642 miljoner euro, skriver Dagens Nyheter.

Tomas Duffy, tillförordnad affärsområdeschef för stora företag på EKN, vill inte kommentera om storleken på EKN:s lånegaranti till Abengoa är så stor som företaget uppger.

-Jag kan inte lämna ut den summan på grund av affärssekretess, säger han till TT.

För EKN, som inte kände till Abengoas problem förrän de själva annonserade dem, startar nu arbetet med att rädda det som räddas kan.

-Det här är ovanligt men det händer i vår verksamhet att vi ibland har företag som har svårt att betala. Det är en normal process som vi har det är en del av vår produkt att vi då talar vi med låntagaren och vår garantitagare om hur vi bäst löser den uppkomna situationen, säger Tomas Duffy.

(TT)