”Implementeringen av energieffektiviserings-direktivet undermålig”

Foto: sxc.hu

Sedan första juni 2014 är EU:s energieffektiviseringsdirektiv (EED) implementerad i svensk lagstiftning. Enligt direktivet ska EUs primärenergianvändning minska med 20 procent till år 2020. Tyvärr har detta i sina väsentliga delar negligerats i Sverige. Det skriver Mats Holme, vd för Belysningsbranschen och Hans Nilsson, Ordförande i Energieffektiviseringsföretagen i en debattartikel.

Att använda energin effektivare är en hörnsten för att vi ska kunna klimatanpassa våra samhällen och nå uthållig, billig och säker energiförsörjning. Därför är det häpnadsväckande att så lite görs, trots ett energieffektiviseringsdirektiv med tydliga mål fram till 2020. Belysning är exempel på ett område där vi gång efter annan går miste om en enorm besparingspotential.

I enlighet med EU:s energieffektiviseringsdirektiv ska varje land vidta åtgärder som innebär att man årligen ska spara 1,5 procent av energianvändningen fram till 2020. Enligt EUs förslag skulle detta ske antingen genom att energiföretagen är förmedlare av åtgärder eller att länderna ger andra lika kraftfulla förslag. Tyvärr avstod Sverige från båda.

Varje land ska även redovisa hur det ska spara 1,5 procent per år fram till 2020. Nyligen granskade The Coalition for Energy Savings ländernas förslag och fann stora brister i trovärdighet. Bland de europeiska länderna hamnar Sverige långt nere på listan med endast två poäng av sex möjliga. Med andra ord bedöms den svenska implementeringen av direktivet som undermålig.

Effektivisering händer naturligtvis inte av sig själv. Det kan vara svårt att prioritera och konkretisera bland de möjliga åtgärder som står till förfogande. Men det är precis vad Sverige och andra länder måste göra.

Belysning är ett konkret område med enorm energisparpotential. Det har dessutom mycket konkreta sidoeffekter för produktivitet och välbefinnande, som i sin tur visar sig i till exempel minskad sjukfrånvaro på arbetsplatser. I lokaler, till exempel, står belysning för uppemot 30 procent av den totala energianvändningen. Samtidigt har nästan hälften av Sveriges offentliga lokaler fortfarande omoderna belysningssystem, och förvånansvärt nog installeras ofta belysning med gammal teknik även i nya byggnader.

Genom att byta ut gamla belysningssystem till ny smart belysning, kan vi minska energiförbrukningen med upp till 80 procent. Det skulle spara lika mycket energi som alla vindkraftverk i Sverige producerade år 2011. Beräkningar visar att besparingspotentialen inom belysningsområdet är 6 terawattimmar/år.

Det är att dags att göra riktiga ansträngningar för att främja nya och mer energieffektiva lösningar, ha en reell möjlighet att nå de uppsatta målen för energieffektivitet – och visa att viljan finns där.

 

Mats Holme, vd för Belysningsbranschen

Hans Nilsson, Ordförande i EEF (EnergiEffektiviseringsFöretagen)