Ei säger nej till kraftledning

Foto: sxc.hu

Energimarknadsinspektionen har avvisat en tillståndsansökan från Vattenfall Eldistribution om tillstånd att bygga och driva en elledning, nätkoncession för linje på grund av brister i miljökonsekvensbeskrivningen.

Den aktuella ansökan gäller ett bygge av luftledning i Munkedals, Färgelanda och Dals-Eds kommuner. Beslutet från Ei innebär att Vattenfall får göra om sin ansökan och ansöka på nytt. Det här är den andra gången på kort tid som Ei avvisar en ansökan från Vattenfall till följd av brister som inte kan kompletteras i efterhand.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har fattat beslut om att aktuell luftledning innebär en betydande miljöpåverkan. Det innebär enligt miljöbalken att sökanden ska utreda och redovisa alternativa lokaliseringar för elledningen.

Ei konstaterar att miljökonsekvensbeskrivningen brister i utredning och redovisning av alternativa lokaliseringar. Alternativa utredningar behöver inte anges när det på grund av verksamhetens särskilda karaktär inte finns någon annan lämplig plats, till exempel vid en viss fyndighet. Omständigheterna i aktuell ansökan kan inte jämställas med tillståndsgivning av verksamheter där ändamålet är att utnyttja en viss fyndighet.

Bristerna i utredning och redovisning av alternativa ledningssträckor är så stora att företaget inte kan komplettera sin ansökan i efterhand. Ansökan brister även i den samrådsprocess med berörda markägare som föregått ansökan.

Ei har gjort bedömningen att Vattenfall vid tidpunkten för samrådet redan fattat beslut om ledningens lokalisering och utformning och varit obenägna att utreda andra alternativ.