Vilket drar mest ström - lampan eller strömbrytaren?

Foto: SEK

När moderna belysning blir allt mer strömsnål, blir det mer fokus på elförbrukningen hos dimrar, fjärrströmbrytare, rörelsedetektorer och annat som används för att styra lampor och apparater. Inte ”gammaldags” mekaniska strömbrytare då, utan sådana som innehåller elektronik som är inkopplad hela tiden.

Hur mäter och deklarerar man elförbrukningen då, för de här produkterna? För att få ett enhetligt, standardiserat sätt att göra det på, har en grupp i den internationella standardiseringsorganisationen IEC tagit fram ett förslag som nu är ute på remiss. IEC är ungefär som ISO, men sysslar bara med sådant som handlar om el och elektronik.

Standarderna från IEC brukar också antas som europeisk standard och fastställas som svensk standard av SEK. Så blir det nog också med det här förslaget, om mätning och klassificering av energieffektivitet hos installationsmateriel och liknande.

Exempel på andra standarder för energieffektivitet är till exempel standarden för diskmaskiner och för datahallar och serverrum. Standarder är ett sätt att skriva ner tekniska överenskommelser, ofta om mätmetoder, beräkningsmetoder eller säkerhetskrav, och sprida dem till andra som kan ha nytta av dem. Arbetet sker oftast i internationell samverkan.