Kärnreaktorerna i Lovisa gick på sparlåga

Lovisa är ett kärnkraftverk utanför staden Lovisa i Finland, på ön Hästholmen. De två Lovisareaktorerna ägs och drivs av Fortum. Kraftverket började byggas 1970, som Finlands första kärnkraftverk. Foto: Fortum

Hettan fick oväntade följder nyligen i ett finländskt kärnkraftverk i staden Lovisa. Fortum meddelar att effekten på de två kärnreaktorerna på Hästholmen i södra Finland sänktes för ett par timmar på grund av att havsvattnet var för varmt.

Effekten på både Lovisa 1 och Lovisa 2 sänktes tillfälligt på onsdagen, den 25 juli.

Det här för att temperaturen på vattnet som kommer ut ur kärnkraftverkets nedkylningssystem skulle hållas inom gränsvärdena.

- Vattnet får vara högst 34 grader varmt och att den temperaturen absolut inte får överskridas. Den här gången var vi förberedda på den lägre gränsen på 32 grader. Den gränsen får överskridas, men om vi överskrider den måste vi göra närmare undersökningar för att kolla om vattentemperaturen har påverkat miljön, sade driftchefen Timo Aurasto till sändaren Yle.

I praktiken sänktes effekten med sammanlagt ungefär 170 megawatt på onsdagen.

I ett pressmeddelande skriver Fortum att sommaren har varit exceptionellt varm och att havsvattnets temperatur är högre än normalt.

Onsdagens åtgärder vid kärnkraftverket orsakade ingen fara för människor, miljö eller själva anläggningen.