Ultraljudsuppfinning kan spara industrin stora pengar

Nya ultraljudrengöraren. En svart låda stor som två flyttlådor, och mindre komponenter som fästs på det som ska rengöras. Bild: Altum technologies

En finländsk ultraljudsuppfinning kan rensa industriella rör och värmeväxlare inuti, men också utsidan. Apparaten kan få stor ekonomisk betydelse för fabriker över hela världen.

– Vi kan unikt nog göra hela den här putsningen utan att använda kemikalier och utan att skruva isär de olika konstruktionerna. Metoden baserar sig på ultraljud och den mentala bilden är ungefär att vi kan borsta tänderna utan att öppna munnen, säger professor Edward Haeggström, till sändaren Svenska Yle.

Ultraljudstvätten är lika stor som ett par flyttlådor. Den har också mindre komponenter som fästs på det som ska putsas, till exempel ett rör.

Tvätten rengör lite olika saker beroende på vilken slags industri det handlar om - till exempel kan den ta bort avlagringar av kalk eller olja.

Produkten, som började säljas internationellt i fjol, används redan av en del fabriker i Norden, Tyskland och Nederländerna, och snart också i USA, Förenade arabemiraten och Japan.

Det finns alltså potential för att den ska bli en viktig exportprodukt.

I Finland testas den bland annat hos Stora enso och Vapo.

Artificiell intelligens används för att delvis automatisera putsningen. Då kan systemet klara av också oväntade situationer.

Det har under senare år blivit vanligare att industriapparater använder avancerade dataprogram, i takt med att både hårdvaran och mjukvaran har utvecklats så att AI-lösningar nu är betydligt effektivare än förr.

– Användningen av artificiell intelligens har spridit sig till nya delar av industrin som tidigare har haft så svåra problem att maskiner inte har kunnat lösa dem, säger Heikki Huttunen som är biträdande professor vid Tammerfors tekniska universitet till Svenska Yle.

Professor Häggström är glad över att fysikstuderande aktivt har varit med om att utveckla ultraljudstvätten. Han påpekar att det pågående utvecklingsarbetet förstärker ultraljudskunnandet.

– Ultraljud handlar om mekaniska vågor och från en fysikprofessors sätt att se på saken är de kanske lite underanvända. De är mycket användbara och det är därför jag har hållit på med dem så länge, säger Häggström.

Den minsta ultraljudsapparaten kostar ungefär 100 000 euro men större varianter säljs för betydligt mer än det.

Företaget räknar med två miljoner euro i intäkter i år. Man siktar på att tiodubbla den siffran inom två år - men samtidigt påpekar man att ökningen kan bli betydligt större än det.

En enda större kund kan generera tiotals miljoner euro i intäkter.

Källa: Svenska yle