Vattenfall kan få Brexit-stöd

Foto: Vattenfall

Två av statliga kraftkoncernen Vattenfalls obligationslån kan stödköpas av den brittiska centralbanken Bank of England (BOE), som en stimulansåtgärd efter brexit-omröstningen.

Goda nyheter för Vattenfall, tror analytiker.

-Det underlättar förmodligen även för bolaget, ja. Kreditpremierna, det vill säga finansieringskostnaderna, tenderar att minska när en centralbank stödköper företagsobligationer, säger Ingvar Matsson, analytiker på Swedbank.

Vattenfall har med de två obligationerna på BOE:s lista lånat sammanlagt nästan 1,3 miljarder pund (drygt 14 miljarder kronor). På listan finns ytterligare cirka 300 obligationer med, som BOE anser vara värda att stödköpa.

-Marknaden tycker i grund och botten att det är bra, det ger en trygghet som i förlängningen också gagnar bolaget vid nya finansieringsbehov, säger Matsson.

Totalt siktar BOE på att köpa företagsobligationer från hundratalet bolag för 10 miljarder pund inom loppet av ett och ett halvt år. Även läkemedelsjätten Astra Zeneca, som brukar beskrivas som brittisk-svenskt, har med ett mångmiljardlån på listan.

Europeiska centralbanken (ECB) har sedan en tid också ett program för stödköp av euroobligationer från företag utanför banksektorn baserade i euroområdet. Även där handlar det till stor del om obligationer från kraftsektorn, och obligationsköp har bland annat gjorts i Finland och Baltikum.

Riksbanken har hittills bara köpt statspapper med sitt stödköpsprogram, som till årsskiftet beräknas uppgå till 245 miljarder kronor.

Det svenska programmet väntas bli förlängt till årsskiftet. En del ekonomer spekulerar i om det i framtiden även kommer börja inkludera obligationer från den privata sektorn, men då har det i första hand talats om så kallade bostadsobligationer. Kommunobligationer har också nämnts som ett alternativ.

(TT)