Nytt system kan lagra solenergi mer effektivt

Det nya systemet använder sig av nanotrådar av titandioxid som fungerar som värdar för metalloxiden BiVO4. Bild: Peidong Yang

Den amerikanska delstaten Kalifornien har siktet inställt på att 2020 hämta 33 procent av sin energi från förnybara källor. Solenergi är ett attraktivt alternativ, men för att göra en utbredd användning möjlig måste energin kunna omvandlas till en lagringsbar form.

Ett sätt att ta tillvara på solenergin är att framställa väte till bränsleceller genom fotoelektrokemisk spjälkning av vatten. Det finns många material som kan användas vid reaktionen, men de flesta medför problem av något slag i form av till exempel låg verkningsgrad, dålig stabilitet eller hög kostnad.

Peidong Yang vid University of California har därför tillsammans med sina kollegor tagit fram ett system där nanotrådar av titandioxid (TiO2), som är ett av de material som oftast används, fungerar som värdar för gästande nanopartiklar av en annan metalloxid med formeln BiVO4.

BiVO4 är ett nytt material som är ett av de bästa materialen när det gäller att absorbera ljus och utföra vattenspjälkningsreaktionen, men det är inte en bra laddningsbärare. Titandioxid är däremot stabilt, billigt och en effektiv laddningsbärare, men är inte bra på att absorbera ljus. Tack vare det nya systemet kan forskarna emellertid uppnå bättre resultat än vad de två materialen kan åstadkomma på egen hand.