Med smidiga stålfundament och laddstolpar har ST1 byggt ut sin laddinfrastruktur

North Projects som stod för projektet ser en ljus framtid för laddinfrastrukturen i Sverige. Att få ta del av nya stålfundament som förenklar montaget är mycket uppskattat av både grävare och elinstallatörer.

bild

 

-Johan Liljegren, Head of Power på North Projects säger att han har varit med och byggt laddinfrastruktur för entreprenörer och anställda på ST1. North Projects uppfattning inför framtiden är att laddinfrastrukturen kommer att byggas ut enormt mycket, det här är bara början på den resa som vi kommer att behöva göra. Det kommer att bli mycket markarbeten och fundament som ska ner i marken.

När Pretec lanserade stålfundament på den svenska marknaden tog North Projects möjligheten i akt och valde att använda stålfundament till sitt projekt med ST1. Stålfundamenten har funnits på den norska marknaden under flera års tid. I Norge används de både till lyktstolpar och laddstolpar. Fundamenten togs fram av Pretec Norge för att kunna erbjuda ett betydligt enklare alternativ till traditionella betongfundament. Fundamentet för laddstolpar är 500 mm högt och har ett centrumavstånd på 160 mm mellan infästningen. Skruvdimension M20.

Se installationsvideon som togs fram av Pretec med hjälp av North Projects under projektet med ST1 HÄR!

bild
-Linus Olsson som är Produktansvarig för Energi på Pretec Sverige berättar att Pretec har kompletterat stålfundamentet med en mattsvart laddstolpe. Stolpen har vi tagit fram för att kunna erbjuda marknaden ett kitt med fundament och stolpe från oss som leverantör för att minimera antalet kontaktytor för våra kunder. Stolpen monteras enkelt på ett nergrävt stålfundament och kompletteras sedan vidare med ett rörfäste för tilltänkt laddbox som ska installeras. Vi utvecklar vidare vårt produktsortiment för att möta energibranschens utveckling.

Arbetsmiljöfördelar för montören
-Vidar Hemmingsen som är Segmentsansvarig för Vägbelysning och energi på Pretec Norge menar att den norska marknaden är mycket positiv till stålfundament och vill inte gå tillbaka till betongfundament eller annan lösning. Förutom fördelar så som låg vikt, enkel justering och flexibel kabelgenomföring reducerar stålfundamenten den vilotid som ofta krävs mellan nedsättningar av fundament. Med stålfundamentens låga vikt belastas montören inte på samma sätt, det går därför att sätta ett högre antal fundament per dag i jämförelse med betongfundament.

I framtagning av Pretecs stålfundament har användarvänlighet och kvalitet stått i fokus, det är viktigt att fundament ska kunna stå i många år. Från utsidan är det omöjligt att kontrollera hur mycket ett fundament korroderar, av den anledningen har Pretec valt att ytbehandla sina stålfundament och dess infästningar med PC-Coat som är godkänd för användning i starkt korrosiva miljöer (CX) av ansedda SINTEF i Trondheim.

Erik Banehag, Head of Operation på North Projects, summerar användandet av Pretecs stålfundament; ”Pretecs stålfundament som vi har satt ner har fungerat väldigt bra och är uppskattade av grävarna som tycker att det är en lätthanterlig produkt i jämförelse med de traditionella betongfundamenten”.

bild
När grävaren har gjort sitt jobb och ställt ner fundamentet så har vi faktiskt mindre jobb att göra nu, det är lättare för oss eftersom vi endast behöver ställa på stolpen och så är allt klart. När vi använder andra fundament så behöver vi göra lite inställningar innan – Johan Liljegren.