Norskt batteriföretag överväger att flytta en fabrik under uppbyggnad

Illustrationen visar den planerade batterifabriken i Norge. Den batteriteknik som nu utvecklas kräver stora investeringar. Därför finns det en stor utmaning med snedvridningar i hur mycket som ges i stöd i olika länder. Bild: VIANODE

Det norska batteriföretaget Vianode beslutade i höstas att investera flera miljarder norska kronor i en fabrik på Herøya i Porsgrunn. Anläggningen är under uppbyggnad, men företaget har planer på att etablera ytterligare en batterifabrik.

Nu utmanas dessa planer av en allt större klyfta i ramvillkoren mellan Europa och Norge å ena sidan och USA och Kanada å andra sidan.

- De som producerar i USA och Kanada har bättre förutsättningar – och det blir mer lönsamt att etablera något där det finns de bästa arrangemangen, säger hållbarhetsansvarig på batteritillverkaren Vianode, Andreas Forfang.

Han påpekar att den batteriteknik som nu utvecklas kräver stora investeringar, och att det finns en stor utmaning med snedvridningar i hur mycket som ges i stöd i olika länder.

Behöver överväga

Ett forskningscenter i Kristiansand och Vianode beslutade ifjol att investera 2 miljarder norska kronor i en första fabrik på Herøya. Det är alltså två fabriker som är planerade på Herøya, varav en är under uppbyggnad, men investeringen i fullskaleprojektet för fabrik nummer två på Herøya har ännu inte beslutats.

Andreas Forfang säger att Vianode kommer att behöva överväga mellan olika länder när det gäller att etablera sig i för företagets fullskaliga projekt.

- Om det är så mycket mer lönsamt att öppna samma fabrik i ett annat land så är det något vi måste ta med i bedömningen inför ett investeringsbeslut för fullskaliga projektet.

Skattelättnader via IRA

Enligt Andreas Forfang funderar batteriföretag i hela Europa nu på vilka länder de ska etablera sig i.

– Alla funderar på var det lönar sig att ställa upp, vi har en skyldighet mot aktieägarna, säger han.

Amerikanska stödsystemet IRA ger skattelättnader, men vilka ytterligare steg Norge och Europa kommer att ta i framtiden återstår att se, enligt Andreas Forfang.

Han är dock mycket glad över att Norge går med i IPCEI för batterier.

- IPCEI är ett mycket viktigt steg på vägen, där det är möjligt att kringgå regler för statligt stöd till viktiga projekt i Europa. Sedan är det upp till regeringen hur mycket de vill försörja sig själva, säger han.

Batteriproduktionen är för smutsig för Europa

Enligt Andreas Forfang är problemet med batterier idag att det inte finns tillräckligt med batterier, och att samhället kommer att behöva oerhört många i framtiden. Han menar att svaret på varför det inte finns produktionskapacitet för batterier i Europa beror på att den nuvarande produktionen av batterier är både etiskt problematisk och inte miljövänlig.

- Dagens teknik är för ohållbar, säger han.

Andreas Forfang säger att med dagens anodproduktion blir det för mycket energiförbrukning och för många utsläpp.

- Ny teknik är absolut nödvändig för att producera grafitanoder för batterier, säger han.

Grafit har ett stort koldioxidavtryck och kräver mycket energi.

– En ny teknik som vi utvecklar nu svarar på många av problemen och kräver bara ungefär hälften av energiförbrukningen, säger Andreas Forfang.

Källa: Vianode