Energoatom och Cameco tecknar uranavtal

Tim Gitzel, vänster, och Petro Kotin undertecknade avtalen. Foto: cameconews/Twitter

Energoatom och Cameco har tecknat avtal som omfattar leverans av ukrainskt uran och produktion av kärnbränsle till kärnkraftverk i Ukraina.

Energoatoms president Petro Kotin och Camecos president Tim Gitzel undertecknade avtalen i London vid ett evenemang som deltogs av Storbritanniens ambassadörer i Kanada och Ukraina, där Ukrainas energiminister Herman Halushchenko deltog online.

Konvertering av uran

Det första av de undertecknade bilaterala avtalen kommer att innebära att Cameco kommer att tillgodose 100 procent av Energoatoms behov av naturligt uranhexafluorid från 2024 till 2035 för de nio kärnreaktorerna vid anläggningarna i Rivne, Khmelnytskyi och södra Ukraina under kontraktets varaktighet. Dessa anläggningar har kombinerat behov under kontraktsperioden på cirka 15,3 miljoner kgU som UF6 - motsvarande 40,1 miljoner pund U3O8 (15 424 tU).}

Det andra avtalet omfattar försäljning av ukrainskt uran till Kanada, där konverteringen av uranet tillhandahålls av Cameco.

Diversiering

Kotin markerade att de två avtalen banade väg för ett tredje avtal, om specifika kvantiteter av uranproduktleveranser, och tillade:

- Samarbetet med Cameco är strategiskt och nödvändigt för Energoatom eftersom vi tillsammans med Westinghouse fortsätter att övergå till västerländska standarder. Utvecklingen av inhemsk kärnenergi är endast möjlig tack vare samarbete med våra internationella partners.

Energoatom var redan på väg att diversifiera sin kärnbränsleförsörjning innan Ryssland inledde sin militära aggression mot Ukraina och har sedan dess avslutat alla kontrakt för ryskt bränsle.

Halushchenko sade:

- Vi har redan en god erfarenhet av samarbete med kanadensiska partners och idag fördjupar vi detta samarbete. Att göra sådana strategiska överenskommelser är en fråga om Ukrainas nationella säkerhet. Vi har levt under förhållanden av dagliga attacker mot energisektorn, men tack vare den stabila driften av kärnkraftsproduktion överlevde vi denna vinter, och för andra månaden nu har vi inte haft någon brist på produktionskapacitet.

Kommer att hjälpa Ukraina

Gitzel kommenterade:

- Vi är tacksamma och glada över att vara partners till Energoatom och Ukraina inom kärnkraftssektorn. Våra team har arbetat fruktbart tillsammans för att komma fram till undertecknandet av dessa avtal och för att komma överens om samarbete fram till åtminstone 2035. Detta är ett av de största och viktigaste kontrakten för Cameco. Vårt företag kommer att hjälpa Ukraina att behålla sitt energioberoende och förse landet med elektricitet tack vare leveransen av vårt kärnbränsle.

Källa: World Nuclear News