Ryssland kräver svar från Danmark om Nord Stream-sabotage

Nord Stream-sträckan i Östersjön. Foto: Wikipedia Common, kredit: Samuel Bailey

- Den danska regeringen har aldrig varit intresserad av en utredning om Nord Stream-sprängningar, hävdar Ryssland.

Ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova hävdar att danska myndigheter inte har svarat på upprepade förfrågningar från Ryssland.

Det framgår av ett uttalande nyligen från det ryska utrikesdepartementet.

Ryska påståenden tillbakavisas

- Även om Danmark vägrade att genomföra en gemensam utredning om sabotagedådet kommer Rysslands utrikesministerium att fortsätta att kräva att den danska regeringen ska ge svar på de frågor som har ställts, skriver ministeriets talesperson Maria Zakharova.

Danska regeringen tillbakavisar de ryska anklagelserna. Danska utrikesministeriet meddelade nyligen till nyhetsbyrån Ritzau att Danmark löpande har informerat Ryssland om utredningen.

Maria Zakharova hävdar att den danska regeringen "aldrig varit intresserad" av en utredning som skulle kunna "belysa vem som ligger bakom och vem som utförde attacken, skriver den ryska nyhetsbyrån Tass.

Danskarna har ”inte heller avslöjat vad förundersökningen har visat”, framgår det av beskedet.

Internationell grupp

Tidigare i veckan sa Rysslands president Vladimir Putin att han vill att Danmark ska tillåta Ryssland att delta i utredningen av förra årets sabotage av Nord Stream.

Putin sa vid samma tillfälle att Ryssland tidigare bett Danmark att bli en del av en internationell grupp för att utreda sabotaget.

"Danmark bestämmer" 

Danmark svarade att landet har rätt att utreda och bestämma vem som kan utreda de explosioner som skett i Danmarks exklusiva ekonomiska zon. Två av totalt fyra läckor inträffade i Danmarks zon.

Det är fortfarande okänt exakt vad som hände när gasledningarna Nord Stream 1 och 2 drabbades av explosioner den 26 september förra året.

Källa: Ritzau