Nya flytande LNG-terminalen i finländska Ingå saknar kunder

Den finländska transmissionssystemoperatören Gasgrid Finlands flytande LNG-terminal i djuphamnområdet i Ingå. Bilden visar Excelerate Energys flytande lagrings- och återförgasningsenhet (FSRU). Foto: Gasgrid

Finländska Gasgrids vd är övertygad om att det snart finns kunder för den flytande gasterminalen i Joddböle. Fartygets amerikanska ägare är mest orolig för Kinas inverkan på marknaden nästa vinter.

Nyhetssajten Yle berättade nyligen att den flytande LNG-terminalen i Ingå kan ta emot två till fyra gasleveranser per månad, men att fartyget hittills inte haft en enda kund.

Kan bokas inom kort

När Svenska Yle träffar Gasgrids vd Olli Sipilä är han inte alls orolig för att terminalen ska stå oanvänd.

– Under årets andra och tredje kvartal har över hälften av den kapacitet som varit tillgänglig bokats. Och jag hört att många är intresserade av resten av tiderna, de kan bokas inom kort, säger Sipilä.

Gasgrid som ägs av finska staten ansvarar för infrastrukturen och överföringen av gas, men handlar själv inte med gas. Olli Sipilä kan inte säga hur stor del av gasen som går till kunder i Finland.

– Det vet vi de facto inte. De som reserverar kapacitet i terminalen bestämmer om gasen går till Finland eller till de baltiska länderna.

För Finlands del har terminalfartyget också motiverats med försörjningsberedskapen. Om det blir riktigt kallt och elbrist går det till exempel att göra el med hjälp av fossil gas. Olli Sipilä vill framhålla att det finns företag som är beroende av gas även i Finland.

Gas från andra källor

Förra veckan när det var kallt utnyttjades all överföringskapacitet i Balticconnector, alltså gasledningen mellan Finland och Estland.

– Då behövdes gas från andra källor. Det fanns gas i terminalen, och den kunde användas enligt överenskomna principer, säger Sipilä.

Källa: Fingrid