Rockwool: Statligt stöd till biogas försämrar konkurrenskraften

Stenullskoncernen Rockwool är skakad över prisökningen på biogas. Foto: Rockwool

Subventionerna för produktion i Danmark och skattefrihet på konsumtion i Sverige och Tyskland är orsaken till att 80 procent av den danska biogasproduktionen exporteras.

Stenullskoncernen Rockwool är skakad över prisökningen på biogas, som företaget började använda i sina mycket energikrävande fabriker för två år sedan, skriver tidningen Børsen.

Detta hotar Rockwools konkurrenskraft och incitamentet för den gröna omställningen.

Ökad oro

- Det är klart att de betydligt högre priserna på biogas har en mycket olycklig effekt på lönsamheten i den investering vi har gjort. Vår oro är att de lärdomar vi betalar för att göra den gröna omställningen på Rockwools danska fabriker inte kommer att vara till nytta för resten av danska företag, som kan få en sämre lönsamhet för sina investeringar i grön omställning, säger Frank Larsen, som är vd för Rockwool Nordics, till tidningen.

Prisbildningen är efterfrågestyrd, där statliga subventioner spelar en avgörande roll.

Danska skattebetalare betalar för produktion av biogas

Subventionerna för produktion i Danmark och skattefrihet på konsumtion i Sverige och Tyskland innebär att 80 procent av den danska biogasproduktionen exporteras.

- Det är obegripligt. Danska skattebetalare betalar för utveckling och produktion av biogas här i Danmark och bör därmed bidra till att göra dansk industri mer konkurrenskraftig. Nu finns det ett flöde av statsstödd dansk biogas som bland annat går till Sverige och Tyskland”, säger han till tidningen.

Även organisationen Dansk Industri anser att situationen är problematisk.

- Det försämrar dansk konkurrenskraft, eftersom det gröna valet är dyrare i Danmark jämfört med grannländerna, tror Peter Trillingsgaard, filialdirektör på DI.

Källa: Tidningen Børsen