Färre strömavbrott med god beredskap

Foto: Vattenfall

”Snösmockor” och andra extremväder kan orsaka stora skador på elnätet och leda till omfattande strömavbrott. Men tack vare god beredskap med bra förberedelser, tätt samarbete med entreprenörer och vädersäkring av elnätet hanterar Vattenfall Eldistribution vinteroväder utan några omfattande problem.

De vanligaste orsakerna till strömavbrott är väderrelaterade och vintern är en tid på året då vädret kan vara extra utmanande för elnätet, med isbildningar och snötyngda träd som faller över ledningar och orsakar strömavbrott. Driftcentralen som övervakar Vattenfall Eldistributions elnät har därför extra koll på vädret och kan med hjälp av specialanpassade prognoser från SMHI bättre bedöma vilken situation man ska förbereda sig för.

Inför storhelger förstärker Vattenfall Eldistribution alltid beredskapen för att snabbt kunna starta upp sin störningsorganisation och enligt utarbetade rutiner felavhjälpa och hålla elnätet fungerande. I år blev det en lugn jul men inför trettonhelgen kom oroande prognoser om snöoväder i nästan alla av företagets elområden, men framförallt i nordvästra och sydvästra Götaland. Vattenfall Eldistribution var väl rustat och stod på tårna inför de problem det kommande ovädret skulle medföra. Men ingen storstörning behövde utlysas och trots stormstyrka i vindarna blev det färre störningar än befarat.

Tobias Sandberg, tf driftchef, framhåller att det beror på arbetet som genomförts med vädersäkring av elnätet, förberedelserna innan samt det goda samarbetet med entreprenörerna.  

– Det fanns fog för att vara orolig inför ovädret men vi var så pass bra förberedda och hade täta avstämningar internt och med våra entreprenörer. Alla var på banan, och vi hade extra resurser som var redo att rycka in om det skulle behövas, säger Tobias Sandberg.

Det som har gett mest effekt är vädersäkring av elnätet. Vattenfall Eldistribution arbetar kontinuerligt och målinriktat med att förebygga strömavbrott och investeringar i vädersäkrande åtgärder ger tydliga resultat. Vädersäkring kan handla om att bredda och röja ledningsgator, isolera ledningar så att de klarar snö och is bättre, samt gräva ned ledningar där det bedöms som lämpligt.